EVO ZAŠTO METAN EKSPLODIRA U RUDNICIMA: Dovoljna je samo jedna iskra da dođe do tragedije
Foto: Profimedia

Tragedija u rudniku Soko

EVO ZAŠTO METAN EKSPLODIRA U RUDNICIMA: Dovoljna je samo jedna iskra da dođe do tragedije

Društvo -

Stravična nesreća u rudniku "Soko" kod Sokobanje desila se, prema prvim podacima, zbog eksplozije metana. Poginulo je osam, a povređeno je 20 rudara.

Metan nije otrovan gas, ali je veoma zapaljiv i u smesi sa vazduhom može biti eksplozivan. Burno reaguje sa oksidacionim sredstvima, halogenim elementima i supstancama koje sadrže halogene. Metan je asfiksioni gas, što znači da može istisnuti kiseonik u zatvorenim prostorijama, ali su koncentracije pri kojima on može eksplodirati ili zapaliti se, daleko niže od koncentracija na kojima se može razviti rizik od gušenja. Najveća opasnost od eksplozije mešavine metana i vazduha postoji u rudnicima uglja.

Tragedija u rudniku Soko
Tragedija u rudniku Sokofoto: M.S.

Ukoliko plamen ili varnica dođu u dodir sa metanom dolazi do eksplozije. Filip Gelemanović je u diplomskom radu na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, a čiji je sadržaj dostupan na sajtu te visokoškoleske ustanove, obradio upravo temu "Požari i ekplozije u podzemnoj eksploataciji". Tu je između ostalog naveo da u rudarstvu postoje mnoge opasnosti, koje po MINERS priručniku (2019.) mogu biti podeljene u četiri glavne grupe: opasnosti u vazduhu, fizičke, hemijske i biološke opasnosti.

Dalje objašnjava da je eksplozija izuzetno brza hemijska reakcija praćena praskom, oslobađanjem velike količine topline i naglim povećanjem volumena usled stvaranja plinovitih produkata. Osnova eksplozije je nagli skok pritiska u sredini gde je ona izazvana, te ima razarajuće dejstvo. Detonacija je proces širenja hemijske reakcije unutar eksplozivne supstance nadzvučnom brzinom koja se kod industrijskih eksploziva kreće između 2.000 m/s i 8.000 m/s, te se povećava s porastom gustoće eksploziva.

rudnik Soko
foto: Printscreen

Gelemanović ističe da je glavni uzrok paljenja metana iskrenje usled trenja radnog alata i stene. Pojava iskrenja se često pojavljuje kada mašina reže kroz peščanik ili pirit. Dodaje da su prisutna dva pristupa smanjenju tog rizika. Jedan je osiguravanje dovoljne ventilacije kako bi se uklonio metan pri samoj pojavi. Važna je ventilacija i u celom rudniku kako bi se sprečlo nakupljanje metana. Nažalost, naglašava on, dobra ventilacija ne rešava problem ugljene prašine ukoliko se ne koriste mokri pročistači.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track