3 AMERIČKA MARINCA PREŠLA SU 1999. NAŠU GRANICU, KAD JE ON POZVAO TELEFONOM NASTAO JE MUK! Oprema NATO specijalaca još je u Srbiji
Zarobljeni marinci, Foto: Printscreen

PODVIG SRPSKE VOJSKE

3 AMERIČKA MARINCA PREŠLA SU 1999. NAŠU GRANICU, KAD JE ON POZVAO TELEFONOM NASTAO JE MUK! Oprema NATO specijalaca još je u Srbiji

Društvo -

Vojska Jugoslavije, na granici sa Makedonijom, zarobila je tri američka vojnika 31. marta 1999. godine, samo nedelju dana nakon što je otpočelo bombardovanje.

Trojica uhapšenih vojnika bili su Endru Ramirez, Kristofer Stoun i Stiven Gonzales. Sva trojica su pripadala izviđačkoj četi američke divizije čija je baza u Nemačkoj.

Kao svedočanstvo ovog događaja, u Spomen sobi 4. brigade Kopnene vojske, čuva se deo opreme zarobljenih vojnika.

Inače, komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Nebojša Pavković sa komandantom Prištinskog korpusa general-majorom Vladimirom Lazarevićem posetio je vojnike tog korpusa u zoni dejstava i vojnicima odao priznanje za izuzetno hrabro i profesionalno izvršavanje zadataka.

Pavkovića je o njihovom zarobljavanju obavestio komandant Niškog korpusa, general Negoslav Nikolić.

Pavković je u svom dnevniku opisao da mu je Nikolić rekao da su njih trojica zarobljeni u zasedi u rejonu sela Slavujevac, u blizini Preševa.

Kada je završio razgovor, Pavković je svima koji su bili u njegovoj blizini saopštio radosne vesti, a onda je čuo aplauz.

Negde pre ponoći, zazvonio je telefon. Pavković je mislio da ga zove načelnik generalštaba Dragoljub Ojdanić, ali sa druge strane veze je bio tadašnji predsednik Slobodan Milošević.

Slobodan Milošević
foto: Foto: Printscreen YouTube

Milošević je, tvrdi Pavković, čestitao na uspehu i zahtevao da se prema zarobljenim vojnicima postupa korektno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track