OVAKO SE GLASALO NA LOKALU: Evo gde SNS može sama da formira vlast, gde su sve liste prešle cenzus, a gde je najveća izlaznost
Foto: EPA Marko Đoković

Rezultati izbora

OVAKO SE GLASALO NA LOKALU: Evo gde SNS može sama da formira vlast, gde su sve liste prešle cenzus, a gde je najveća izlaznost

Izbori 2022. -

U nedelju, 3. aprila održani su predsednčki i parlamentarni izbori, a u Beogradu i još 13 mesta u Srbiji i lokalni. Evo kakvi su rezultati izbora za lokalne odbornike u onim opštinama za koje su objavljeni rezultati.

Sevojno: Prešli cenzus, a ostali bez mandata

Možda najzanimljiviji sljučaj desio se u Sevojnu. U ovoj opštini inače pobedu je odnela Srpska napredna stranka, ali se dogodilo i to da je jedna stranka osvojila skoro 4 odsto glasova, ali je ostala bez mandata?!

Radi se o Jedinstvenoj Srbiji. Ni njima, niti onima koje smo kontaktirali nije baš jasno kako se to dogodilo.

Lučani: Naprednjaci preko 50 odsto, "Ima jedan tim" za pola manje

Od 35 mesta u Skupštini opštine Lučani 20 će pripasti Srpskoj naprednoj stranci, epilog je juče održanih lokalnih izbora u Dragačevu.

Naprednjaci su dobili poverenje 5.939 građana, odnosno 53 odsto od ukupnog broja izašlih. Sledeća lista po jačini u lučanskoj skupštini biće Grupa građana “Ima jedan tim” za koju je izjasnilo 2.632 građana i koja će na osnovu 23,6 odsto glasova imati devet odbornika.

Socijalističku partiju Srbije čekaju četiri odborničke stolice na osnovu 1.308 glasova, odnosno u procentima devet odsto. Dva odbornika zastupaće POKS, a ovoj stranci glas je dao 631 birač ili 5,9 procenata građana koji su iskoristili pravo glasa.

Izbori, Glasanje, Glasačko Mesto, glasačke kutije, Srbija bira, Srbija bira 2022
foto: AP/Darko Vojinović

Srpska radikalna stranka jedini je učesnik jučerašnjih lokalnih izbora u Lučanima koji nije prešao cenzus. Od 15.414 Dragačevaca glasalo je 11.135. što znači da je svoje građansko pravo iskoristilo 72,2 upisanih u biračke spiskove.

Bajina Bašta: Naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, ujedinjenoj opoziciji devet odbornika

Pravo glasa u Bajinoj Bašti iskoristilo je 14.700 od 21.733 građana, a i ovoj opštini naprednjaci će samostalno moći da formiraju vlast jer su osvojili 24 od 45 odborničkih mandata.

Kao druga najjača snaga u bajinobaštanskom parlamentu biće koalicija “Uroš Đokić – Ujedinjeni za pobedu Bajine Bašte” koju će predstavljati devet odbornika.

Šest odbornika imaće SPS, tri lista “Zdravo da pobedi” Milana Stamatovića, dva “Mihajlo Marković – Ajmo ljudi” i jedan “Dveri – srcem za Bajinu Baštu”.

Aranđelovac: Sve liste prešle cenzus, SNS prvi

Na lokalnim izborima u Aranađelovcu pobedila je lista “Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve”, a interesantno je da je svih sedam izbornih lista koje su učestvovale na izborima, prešlo cenzus i imaće odbornike u novom sazivu opštinskog parlamenta.

Na lokalne izbore u Aranđelovcu, kako pokazuju prvi preliminarni rezultati, izašlo je ko 63 odsto od 36.842 birača sa pravom glasa. Na osnovu nezvaničnih rezultata sa svih obrađenih biračkih mesta, većinu od 41 mesta u SO Aranđelovac imaće lista “Aleksandar Vučić-Zajedno možemo”, koja je osvojila 19 mandata. Sledi SPS sa 7, a potom Zavetnici sa 5 osvojenih mandata. Ujedinjeni Aranđelovac, koalicija DS, NS i SSP, osvojila je 4, a jedan mandate manje Koalicija sa narodom, koju čine Dveri i Zdrava Srbija.

Izbori, Glasanje, Glasačko Mesto, glasačke kutije, Srbija bira, Srbija bira 2022
foto: EPA Marko Đoković

Dva odbornička mesta u novom sazivu SO Aranđelovac imaće POKS, a jedan lista Suverenisti. Na taj način, sve liste učesnice izbora prešle su cenzus i biće zastupljene u lokalnom parlamentu.

Smederevska Palanka: SNS, Ujedinjeni, SPS i koalicija NS i DS u opštinskom parlamentu

U Smederevskoj Palanci još nisu saopšteni rezultati jučerašnjih lokalnih izbora. Po nezvaničnim informacijama, na osnovu preliminarnih rezultata kojima raspolažu izborni štabovi stranaka učesnica, pobedu je odnela lista SNS.

U opštinski parlament, po tim podacima, ući će i liste Ujedinjeni za pobedu Palanke-Marinika Tepić, koalicija NS i DS i lista SPS, ovim redosledom po broju osvojenih glasova.

Bor: Naprednjacima malo više od trećine glasova, ostatak vlade se šareni

Prema prvim preliminarnim rezultatima na lokalnim izborima u Boru najviše glasova dobili su naprednjaci odnosno lista „Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve“ i to 8794 glasova birača, odnosno 35,38 odsto glasova i imaće 15 odborničkih mesta. Na drugom mestu je koalicija Ujedinjena opozicija Bora-Dragan Marković (Narodna stranka, Demokratska stranka, Vlaška narodna stranka, Zajedno za Srbiju) sa osvojenih 15,29 odsto glasova birača ili 3802 glasa, i imaće šest odboničkih mandata.

Sledi lista „Ivica Dačić-Premijer Srbije“ koja je osvojila 10,77 odsto glasova (2677 glasa) i imaće četiri odbornička mandata. Isto toliko odborničkih mandata dobila je i lista „Most-naš grad, naša sela, naš gradonačelnik Miki Janošević“ sa 2477 osvojenih glasova, odnosno 9,84 odsto birača.

Lista „Marinika Tepić-Za pobedu Bora“ osvojila je 2238 glasova, odnosno poverenje im je ukazalo 9 odsto birača i imaće tri odbornička mandata.

Po jednog odbornika u Skupštini grada Bora imaće lista „Boško Obradović – Srpski pokret DVERI – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“ sa osvojenih 4,09% (1017 glasa) „Mladi u Bor(bi) za opstanak Bora i okolnih sela!-Vladimir Stojičević sa osvojenih 3,52 %(876 glasa), Grupa građana „Borci za Bor“ 3,11%(774 glasa).

Izbori, Glasanje, Glasačko Mesto, glasačke kutije, Srbija bira, Srbija bira 2022
foto: EPA Andrej Cukic

Odborničke mandate nisu osvojili koalicija „Dosta je bilo-Suverenisti-Saša Radulović“ sa 2,81%, „Jedinstvena Srbija, Dragan Marković Palma Domaćinski Bor“ sa osvojenih 1,97% i Dr Vojislav Šešelj sa 1,27 odsto.

Od ukupno 40 621 upisanih birača u birački spisak na glasanje je izašlo 24862 građana, odnosno 61,20 %.

Kula: 50 odsto za SNS, Suverenisti prešli cenzus

Na lokalnim izborima u opštini Kula prema prvim nezvaničnim informacijama do kojih je došao ’’Blic’’ glasalo je 64,85 odsto građana od ukupno 34.198 glasača upisanih u birački spisak a ubedljivu pobedu odnela je lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ koja je osvojila 11.398 glasova ili 52,93%.

Druga po broju osvojenih glasova je izborna lista Grupa građana „Kritična masa – za pobedu“ kojoj je iskazalo poverenje 2.511 građana ili 11,66% a za njima sledi izborna lista „Kuljani i naš grad – Ujedinjeni za pobedu Kule“ sa osvojenih 2.129 glasova ili 9,89%.

Četvrta po broju osvojenih glasova je lista lista „Zajednice Srba“ sa osvojenih 1.810 glasova ili 8,41% a za njima na petom mestu je Socijalistička partija Srbije „Ivica Dačić – premijer Srbije“ za koju je glasalo 1.782 birača ili 8,28%.

Šesta je izborna lista „Dosta je bilo – Suverenisti, Narodna stranka i Ruska stranka – Dušan Hajduković“ sa 1.323 glasa ili 6,14%, dok je izborna lista „Doktor Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka“ osvojila 581 glas ili 2,70% i nije prešla cenzus.

Kladovo: Naprednjacima 44,92 odsto, "Pokret za Kladovo" podržala skoro trećina građana

Prema prvim preliminarnim rezultatima na lokalnim izborima u Kladovu, najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve" 5.063 glasa ili 44,92 odsto građana i imaće 14 odborničkih mandata.

Lista "Ivica Dačić -Premijer Srbije" osvojila je 2086 glasa ili 18,51 % što je dovoljno za pet mandata u lokalnom parlamentu.

Izborna lista grupe građana "Pokret za Kladovo- dr Borislav Petrović" dobila je podršku 3293 birača ili 29,22 % i imaće 9 odbornička mandata.

U opštini Kladovo glasalo je 11.279 birača ili 52,92 odsto od 21.668 građana upisanih u birački spisak.

Cenzus sa osvojenih 1,84 % osvojenih glasova nije prešla manjinska lista "Vlaška narodna stranka dr Dragiša Kostandinović-Trajan" ,kao i i izborna lista "Dr Vojislav Šešelj-Srpska radikalna stranka" koja ima manje od jedan odsto glasova.

Zrenjanin: Marinika Tepić osvojila 15 odsto, SNS prva

Prema još nezvaničnim podacima, na birališta je u Zrenjaninu izašlo 51.544 birača, od ukupno 100.342 upisanih u birački spisak.

Na parlamentarnim izborima Lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ osvojila je, prema nazvaničnim podacima, u Zrenjaninu 41,12 odsto glasova, dok je Aleksnadar Vučić kao predsednički kandidat osvojio više od 50 odsto glasova.

Za SNS je glasalo 22.278 građana, što je približno brojci birača koji su i pre dve godine na parlamentarnim izborima dali poverenje Srpskoj naprednoj stranci.

Druga po broju glasova u Zrenjaninu je lista čiji je nosilac Marinika Tepić, za koju je glasalo 8.739 građana ili 16,13 odsto upisanih birača u ovoj lokalnoj samoupravi.

Slede Ivica Dačić sa 9,08 odsto glasova, za koga je u Zrenjaninu glasalo 4.921 birač; Koalicija Nada sa 5,23 odsto glasova, odnosno 2.834 glasova.

Lista Moramo dobila je 2.441 glas što je 4,51 odsto biračkog tela.

Izbori, Glasanje, Glasačko Mesto, glasačke kutije, Srbija bira, Srbija bira 2022
foto: EPA Marko Đoković

Milica Đurđević osvojila je 3,49 odsto glasova i za nju je glasalo 1.893 građana, dok je Zajedno za Vojvodinu osvijila 1.871 glas, što je 3,45 odsto ukupnih glasova.

Knjaževac: SNS osvojila dvotrećinsku većinu

Preliminarni rezultati u Knjaževcu pokazaju da je SNS osvojila 61, 61 odsto glasova, SPS 13, 28, Ujedinjeni za pobedu Knjaževca NS, DS, SSP 9, 78, POKS Dveri 4, 59, Kolicija Nada 3, 81 odsto, SNP Nenad Popović 3, 01, SRS 2, 98, i JS 1, 5 odsto.

- Ovo su privremeni rezultati, OIK će se sutra sastati i pristupiti utvrđivanju rezultata u skladu sa zakonom, izjavila je za "Blic" Vesna Božinović, OIK Knjaževac.

Sečanj: Glasalo skoro 70 odsto građana, SNS-u 15 mandata

U opštini Sečanj prema prvim nezvaničnim podacima, juče je glasalo 7.016 od 10.483 upisanih birača, te se izlaznost i na lokalnom i na parlamentarnom i predsedničkom nivou procenjuje na 67,22 odsto.

Za lokalne izbore u opštini Sečanj prijavljene su bile četiri liste. Prema nezvaničnim podacima, SNS osvojila je 15 mandata, SPS 6 i lokalna Grupa građana 2 mandata.

Zvanični podaci biće poznati u petak kada će se i opštinska izborna komisija oglasiti.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track