04:35

Biolog otkriva kako da se najbolje zaštitite od KRPELJA! OVO SU MESTA U BEOGRADU GDE IH IMA!

pazite se

KRPELJI SU SLEPI I NIJE DOBRO DA IH SAMI VADITE Biolog otkriva kako da se najbolje zaštitite OVO SU MESTA U BEOGRADU GDE IH IMA!

Društvo -

S proleća stižu nam i krpelji. Kako da se zaštitimo, odgovor je potražila reporterka Kurir televizije Marija Čanković.

Njen sagovornik bio je dr Ivan Aleksić, biolog u Zavodu za biocide.

biolog
foto: Kurir televizija

- Kao i svakog proleća april i maj su meseci kada ima najviše krpelja. U Beogradu ih najviše ima u Topčiderskoj šumi, Košutnjak,Ada Ciganlija, Bojčinska i Miljakovačka šuma. Mogu da kažem da smo već počeli sa sakupljanjem uzoraka, i borelije, koja izaziva lajmsku bolest - rekao je dr Ivan Aleksić, biolog u Zavodu za biocide.

krpelj
foto: Profimedia

A krpelje uglavnom možemo naći na nižim mestima.

- Krpelji se uglavnom nalaze na vrhovima vlati trave. I kada čovek ili životinje prođu oni se zakače. Ovi krpelji o kojima govorilo, šumski iki ovčiji, oni su slepi, preko toplote i ugljendioksida, se kače na ljude i životinje. Moguće je da budu na visokom žbunju, ali ne toliko visoko - rekao je dr Ivan Aleksić, biolog u Zavodu za biocide.

biolog
foto: Kurir televizija

Ipak, više se ne savetuje da krpelje sami vadite.

- Preporuka je da se ode u medicinsku ustanovu. Možete i sami, ali se više ne preporučuje da ga poprskate petrolejem, jer postoji mogućnost da povrati bakteriju i da vas zarazi - rekao je dr Ivan Aleksić, biolog u Zavodu za biocide.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:52

BIOLOG DETALJNO PREDSTAVIO KRPELJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja