BILA JE TEŠKI ZAVISNIK OD DROGA, SADA POSTAJE USPEŠNA PREDUZETNICA: Osuđenici na Sajmu hortikulture izlažu od cveća do prikolica!
Foto: Profimedia

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

BILA JE TEŠKI ZAVISNIK OD DROGA, SADA POSTAJE USPEŠNA PREDUZETNICA: Osuđenici na Sajmu hortikulture izlažu od cveća do prikolica!

Društvo -

Na Međunarodnom sajmu hortikulture u Beogradu posetioci mogu pazariti raznovrsno cveće od muškatli, orhideja, fikusa pa do biljki mesožderki ili začinskog bilja, ali i saksija, baštenskog i parkovskog mobilijara, prikolica... Među brojnim izlagačima posebnu pažnju izazvao je štand Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, na kojem je predstavljen proizvodni program kazneno-popravnih ustanova u Srbiji, pa tako svoje proizvode su izložile ustanove u Sremskoj Mitrovici, Nišu, muški i ženski KPZ u Požarevcu kao i vaspitno-popravni dom u Kruševcu.

Izlagači su i ispred ulaza u halu
Izlagači su i ispred ulaza u halufoto: Beogradski sajam

Radmila Jović je došla na sajam sa unukom i kupila je set prostirki za sto i stolice koje su poizveli srpski osuđenici i to povoljnije nego negde drugde. - Sada unuk proba fotelju na ljuljanje i klupu za učenje pisanja jer polazi u prvi razred. Lepo je znati da se neko trudi da se vrati u normalu i ja ću rado na ovaj način da im pomognem.

Izložba proizvoda KPZ za žene
Izložba proizvoda KPZ za ženefoto: UIKS

Na 100 kvadrata sajamskog prostora izložene su poljoprivredne prikolice koje se proizvode u KPZ u Sremskoj Mitrovici, kao i parkovski i baštenski mobilijar koji se proizvodi u KPZ Požarevac - Zabela i u Nišu, a posebnu pažnju privlače garniture, ljuljaške, vrteške i klackalice za decu koje se proizvode u KPZ u Nišu.

Goran Možgon iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija rekao je da je to samo deo ogromnog asortimana proizvoda kroz koje osuđenici uče zanate da bi kasnije, kada izađu, mogli da počnu novi život:

- Oni ne samo da u našim ustanovama rade, kvalitetno troše vreme i zarađuju plate, već i nakon obuke dobijaju sertifikate da mogu da se bave novim poslovima kada izađu. To je veliki podstrek za njih, šansa za novi početak i način da ostave greške iz prošlosti iza sebe i krenu iznova.

Katarina Lisac, rukovodilac grupe za obuku i upošljavanje osuđenika, kaže da kroz kreativne poslove osuđenici pomažu sebi i svojim porodicama i odmah i na duge staze. Među brojnim pričama jedna je možda najpozitivnija:

Proizvodi VPD Kruševac
Proizvodi VPD Kruševacfoto: UIKS

- Jedna osuđenica došla je kod nas u teškom stanju. Bila je težak zavisnik, bez zanata, bez radnih navika. Malo-pomalo, prvo je teklo skidanje sa droga, a to su bili najpre pomoćni poslovi u šnajderskoj radionici, zatim osnovni, pa sve teži poslovi i sada imamo jednu pametnu ženu koja se sprema da izađe zdrava, bez poroka, sa zanatom, da postane preduzetnica. To je naš veliki zajednički uspeh - naglašava Lisac.

Kurir.rs/Alo

Bonus video:

01:15

NOVA ŠANSA ZA OSUĐENIKE: U zatvoru uče školu kako bi se što bolje uklopili u društvo (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track