AKO STE PRELEŽALI KORONU OVO MORATE DA ZNATE: Stručnjaci otkrili koliko dugo možete da imate posledice, jedan SIMPTOM SVE GOVORI!
posledice korone, Foto: Profimedia

LISTA POSTKOVID SIMPTOMA SVE VEĆA

AKO STE PRELEŽALI KORONU OVO MORATE DA ZNATE: Stručnjaci otkrili koliko dugo možete da imate posledice, jedan SIMPTOM SVE GOVORI!

Društvo -

Naši naučnici i lekari svakodnevno upozoravaju na posledice preležane korone, a spisak postkovid sibdroma je sve veći.

Naime, francuski naučnici sa Univerziteta u Parizu otkrili su da postkovid sindrom može da traje godinu dana!

Oboleli prijavljuju različite simptome, a među najčešćim koje imaju oni koju su preležali kovid su konstantan umor, nesanica, "moždana magla", a postoje i daleko ozbiljnije posledice koje mogu biti i fatalne. Jedna od njih je naknadna pojava tromba koji, ukoliko se ne otkrije na vreme, može biti smrtonosan.

tromb, vene
foto: Shutterstock

Mnogi ovi simptomi u velikoj meri narušavaju kvalitet života pacijenata, čak i šest meseci nakon oporavka.

O tome kako je došlo do otkrića da postovid može da traje mnogo duže nego što se očekivalo, otkriveno je u studiji koja je objavljena u časopisu "Nature Communications".

Istraživači su analizirali podatke od 968 odraslih pacijenata sa potvrđenom infekcijom kovida-19. Simptomi koji su se javili nakon oporavka otkriveni su u upitnika "Long COVID Simptom Tool", koji su popunili nekadašnji pacijenti a koji je uzeo u obzir 53 sigurna znaka postkovid sindroma.

Među pacijentima koji su doživeli pottraumatski stresni sindrom (PTSS) dva meseca nakon infekcije korona virusom, 85 odsto je i dalje prijavilo simptome godinu dana od njihove prve pojave.

Od svih njih, nabrže s epovratilo čulu ukusa i mirisa, a najuporniji znak postkovida bilo je otežano disanje. Neki simptomi su se pojavili tek kasnije, kao što je na primer parestezija (poremećaj osetljivosti, koji se manifestuje različitim spontanim senzacijama).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track