Vučić kreće u obračun sa strujnom mafijom!

Nema više zaštićenih

Vučić kreće u obračun sa strujnom mafijom!

Društvo -
Prvi potpredsednik Vlade rešen da otkrije kako su pojedini tajkuni poput Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića zaradili milione evra na račun države

BEOGRAD - Istrage i povodom „energetske mafije“!Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uskoro priprema snažan udar na „energetsku mafiju“, saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora.Naime, on tvrdi da se neki poznati tajkuni pojavljuju u više sumnjivih poslova, od kupovine i prodaje struje do pojedinih privatizacija kao što je privatizacija Nacionalne štedionice.- Vučić je još 2004. godine na anketnom odboru ukazao kako je država oštećena u poslovima pojedinih biznismena. On od toga da istera sve na čistac neće odustati. Do sada su te tajkune štitili pojedinci iz vlasti, ali više nemaju zaleđinu i vrlo brzo, tačnije do kraja godine, mogli bi se naći pred licem pravde - kaže naš izvor blizak Vučiću. On nije hteo da kaže o kojim ljudima je reč, ali lako je pretpostaviti da su to Vojin Lazarević i Vuk Hamović, koji već godinama trguju strujom sa Elektroprivredom Srbije, a poznato je da su učestvovali u kupovini Nacionalne štedionice.Vojin Lazarević juče nije odgovarao na pozive ni na pisane poruke Kurira. Takođe, ni Hamović nije želeo da komentariše, iako su pitanja uredno poslata informativnoj službi kompanije EFT.Podsećamo, upravo je na inicijativu Aleksandra Vučića još 2004. Skupština Srbije formirala anketni odbor kako bi se ispitala trgovina električnom energijom i osnivanje i dokapitalizacija Nacionalne štedionice.- Anketni odbor je došao do veoma zanimljivih zaključaka, a istražni organi imaju dovoljno osnova za pokretanje postupka ako krenu od toga - rekao je 2004. godine Vučić, koji je i predsedavao odborom.

Prijave podnete još 2007.Vučić je kao predsednik anketnog odbora isticao da se mora utvrditi na koji način su državni organi s firmama Lazarevića i Hamovića potpisivali štetne ugovore o uvozu i izvozu električne energije i prodaji mazuta. Da to nisu bile paušalne optužbe, dokazala je i policija, koja je jula 2007. podnela krivičnu prijavu protiv četvorice bivših visokih funkcionera EPS zbog potpisivanja štetnih ugovora s firmama ovih biznismena - EFT i „Interfejs“. Prema navodima u prijavi, budžet Srbije tada je oštećen za 978.236.591 dinar!

Kako su zaradili 34 miliona €Nacionalna štedionica osnovana je 25. decembra 2001. godine većinskim državnim kapitalom. Država je besplatno ustupila i najatraktivniji prostor i opremu bivšeg ZOP i četiri ugašene državne banke. U tri sumnjive dokapitalizacije vlasnička struktura je izmenjena i glavni akcionari postaju privatne firme „Pima“, „Skvadra“, „Mali kolektiv“, „Pricipal“ itd., iza kojih se nalaze biznismeni Lazarević i Hamović, a koje su mahom osnovane kapitalom ofšor preduzeća sa egzotičnih ostrva. Nakon toga su preprodali Štedionicu i zaradili oko 34 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track