Najnovije vesti

DANAS JE VELIKI ČETVRTAK, DAN PRAŠTANJA! Ovo su običaji koje bi valjalo ispoštovati na ovaj praznik!
Foto: TV Hram Printscreen

crkveni kalendar

DANAS JE VELIKI ČETVRTAK, DAN PRAŠTANJA! Ovo su običaji koje bi valjalo ispoštovati na ovaj praznik!

Društvo -

Najvažniji praznici u nedelji pred Uskrs su Veliki četvrtak i Veliki petak. Budući da je baš u četvrtak ustanovljena sveta tajna pričešća, mnogi vernici biraju da se i oni na ovaj dan pričeste. Uslov je da su, poštujući pravoslavni kanon, postili na vodi najmanje pet prethodnih dana.

Veruje se da se tada opraštaju gresi i najvećim grešnicima. U crkvama se služi liturgija Vasilija Velikog, a običaj je da narod u crkvi kleči dok se čitaju jevanđelja.

U nekim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

U mnogim krajevima je običaj da se na Veliki četvrtak farbaju jaja. Prvo se farba čuvarkuća, u crvenu boju, a deci se njome protrljaju obrazi kako bi uvek bila zdrava i rumena. Preko dana nije dozvoljeno veselje, a ni teški radovi.

Na ovaj dan je najvažniji činiti dobra dela, posti se i vernici se posvećuju molitvi, a najpre čistoći misli i duše. Jedan od najstarijih običaja jeste prečišćavanje vode. Nekada se u vodu ubacivao srebrni novčić. Verovalo se da na ovaj dan treba deca i odrasli da s ekupaju izvorskom vodom kako bi imali cele godine lepotu, sreću i zdravlje.

Prema starom verovanju, devojke su se nakada na ovaj dan posebno umivale, čistile lice i negovale kožu. Takođe, na ovaj dan se detaljno čisti kuća, kako bi se dom pripremio za Vaskrs. Prema običaju u domu se pali sveća koja se palila inače za praznike - slavska sveća, sveća od Badnje večeri ili Božića.

Tokom cele nedelje, po crkvenim pravilima vlada najstroži post bez ribe i ulja, čak je na Veliki petak poželjno da se ne jede ništa.

Uveče devojke koje sanjaju o udaji imaju poseban ritual. Pod jastuk da stave ogledalo, češalj, peškir i pa izgovore:

"Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda". Verovalo se da će onaj koji im je suđen da se prikaže u snu.

Kurir.rs/Lepa&Srećna

bonus video:

01:29

Patrijarh Porfirije na Uskrs ručao sa beskućnicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track