02:57

Sličnosti i razlike u proslavi uskrsa kod pravoslavaca i katolika

DA LI STE ZNALI?

OVO SU RAZLIKE U PROSLAVI VASKRSA! Katolici ne farbaju striktno jaja za Veliki Petak, a ovaj OBIČAJ PRAVOSLAVACA IM JE APSURDAN

Društvo -

Velike su razlike u proslavi Vaskrsa kod katolika i pravoslavaca, mada ipak ima i sličnosti.

Farbanje jaja u severnom delu Vojvodine već decenijama unazad preraslo je u umetnost. Domaćice koje uskrs proslavljaju na gregorijanskom kalendaru ne samo da šaraju na tradicionalan način, nego ih oblažu slamom, šlinguju i ukrašavaju najrazličitijim tehnikama. Pritom taj posao ne obaljaju isključivo na Veliki Petak već i danima ranije.

Jaja, Slavlje, Vaskrs, Uskrs, Farbanje, Praznik, Običaji, čuvarkuća
foto: Shutterstock

U pravoslavlju je Veliki Petak rezervisan isključivo za pripremu vaskršnjih jaja. Ono što se smatra gotovo neizostavnim je crvena farba, a pored nje može biti i drugih boja i tehnika.

Isidora Ana Stambolić, meštanka Subotice, istakla je da Veliki Petak kod katolika nije strogo vezan za farbanje jaja, dok kod pravoslava jeste slučaj.

- Kod katolika nije toliko strogo vezan Veliki Petak za farbanje jaja. Oni naj taj dan kite vrba ili cica. Kod nas to nije slučaj. Mi vrbu zapravo unosimo na praznik Cveti u nedelju, dok se na Veliki Petak isključivo farbaju jaja u crvenoj boji. Crvena boja je tu kao simbol prolivene Hristove krvi za ljudski rod - rekla je meštanka Subotice.

Isidora Ana Stambolić
foto: Kurir televizija

Ukrašena jaja kod katolika imaju posebnu ulogu darivanju dragih ljudi. Dok se kod pravoslavaca osim što se daruju i kucka, kod katolika to nije običaj.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:03

Đaci iz Niša su pomoću lasara napravili ovakve ukrase za Uskrs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track