NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Više novozaraženih i preminulih pacijenata
Foto: Covid19.rs, Shutterstock

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Više novozaraženih i preminulih pacijenata

Društvo -

U prethodnih 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.473 građana od kojih je 699 novozaraženih.

Preminula su četiri pacijenta, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 30 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 4.599 građana od kojih je 510 bilo novozaraženih. Preminula su 3 pacijenta, a na respiratorima je bilo 27 obolelih.

korona presek, presek stanja, korona
foto: Covid19.rs

Prof. dr Petar Seferović, potpredsednik Evropskog udruženja kardiologa, kaže za RTS da su posledice korona virusa pokazale da je kovid ozbiljna sistemska bolest koja prvenstveno pogađa pluća, ali i srce.

Prema njegovim rečima, korona na neki način ističe ono što je najslabije u organizmu. Nije to, kako kaže, samo srčana bolest ili neke humoralne bolesti kao što su dijabetes ili poremećaj funkcije lipida, nego se dešava to da, u organizmu koji bi normalno funkcionisao 15 godina, korona nađe najslabiju tačku.

"Imamo primere da pacijenti koji imaju latenti dijabetes dobiju stvarni dijabetes i moraju na insulin, da oni koji imaju bolest pluća posle korone uđu u dekompenzaciju, a o srcu da ne pričam", ističe dr Seferović.

Veoma je važno, kako ističe, da su lekari brzo shvatili da je kovid sistemska bolest, koja pogađa pre svega krvne sudove.

"Mladi ljudi umiru zbog toga što imaju zapaljenje unutrašnjeg dela krvnih sudova, dobijaju trombozu pluća i čovek koji je u najboljim godinama sa relativno malim simptomima dobije emboliju pluća i umre. Zato je ova bolest veoma opasna", objasnio je doktor.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track