OD CENA OPREME ZA PRVOMAJSKI URANAK DIŽE SE KOSA NA GLAVI: Izračunali smo koliko vam treba za ONO OSNOVNO, BEZ HRANE I PIĆA
Prvomajski uranak, Foto: Mondo/Stefan Stojanović

AU!

OD CENA OPREME ZA PRVOMAJSKI URANAK DIŽE SE KOSA NA GLAVI: Izračunali smo koliko vam treba za ONO OSNOVNO, BEZ HRANE I PIĆA

Društvo -

Za one koji prvi put idu na uranak za Prvi maj, za celokupnu opremu, počev od šatora pa sve do plastičnog pribora, ne računajući obroke i pića, potrebno je od 21.230 do 41.030 dinara

Ukoliko predstojeći Praznik rada želite prvi put da provedete u prirodi i tamo dočekate uranak, a potom roštiljate i uživate u iću i piću, važno je da znate koliko vas košta oprema za sve to.

To su troškovi mimo onih za hranu i piće, a iznose od 21.230 pa do čak 41.030 dinara!

Naime, ako želite da noćite u nekom od izletišta ili u nekoj šumi, potrebno je da se naoružate opremom za kampovanje.

I tu morate imati sve, ako ne želite da se probudite ukočeni, izujedani od insekata i promrzli.

Prva stvar koja vam je potrebna je šator za spavanje koji košta od 3.700 pa čak do 11.500 dinara, zavisno od kvaliteta, brenda i radnje.

Šatori
Šatorifoto: Tanjug/Sava Radovanović

Cene opreme za uranak

Šator za spavanje - od 3.700 do 11.500

Dušek na naduvavanje - od 1.900 do 5.700

Ručna pumpa - 2.200

Vreća za spavanje - od 1.400 do 5.100

Stolica za kampovanje - od 1.500 do 6.000

Rešetka za roštilj - 3.000

Žičana četka za čišćenje roštilja - 350

Ćumur - 450 (tri kilograma)

Hvataljke za roštilj - 350

Hepo kocke - 180

Ručni frižider ili rashladna torba - 2.600

Baterijska lampa - 500

Kamperski rešo - 2800

Plastični pribor - 300

Najjeftinija opcija - ukupno 21.230

Najskuplja opcija - ukupno 41.030

* Cene su izražene u dinarima

Sve za roštilj

Takođe, za ugođaj spavanja kao u krevetu potreban vam je i dušek na naduvavanje čiji je raspon cena od 1.900 do 5.700 dinara. Da biste imali zaštitu od insekata, ali i da biste se ugrejali, jer su noći hladnije u prolećnim danima, neizostavna vam je vreća za spavanje. Ona je deo opreme za kampovanje koji vam treba i za ovu priliku, ali i druge boravke u prirodi, a njena cena je od 1.400 do 5.100 dinara. Uz nju morate imati i ručnu pumpu, čija je cena oko 2.200 dinara.

Roštilj
Roštiljfoto: Mondo/Stefan Stojanović

Ako za potpuni užitak, dok meso cvrči na vatri a vi pijete svoje piće, želite da imate i sklopivu stolicu za kampovanje, za jednu takvu treba da izdvojite između 1.500 do 6.000 dinara. I kad smo kod roštilja, ukoliko nemate od koga da pozajmite rešetku za roštilj, bitno je da znate da nova košta 3.000 dinara, i da uz nju treba obavezno da kupite i žičanu četku za čišćenje posle upotrebe.

Za okretanje mesa sa rešetke potreban vam je pribor, a set od viljuške, lopatice i hvataljke možete naći za 350 dinara. Nikako ne zaboravite na ćumur, koji vam je potreban za vatru. Njegova cena za tri kilograma je 450 dinara, a nije zgoreg da negde u šteku imate hepo kocke koje koštaju 180 dinara, ako vatra neće da se upali.

Ne zaboravite na zabavu

Ne krećite bez lopte, frizbija ili karata

Kada idete na prvomajski uranak, nikako nemojte zaboraviti da ponesete loptu, frizbi ili karte kako biste se zabavili sa svojim prijateljima. To vam, ukoliko ove predmete već nemate kod kuće, nije veliki izdatak. Frizbi košta između 400 i 1.000 dinara, a lopta, na primer za odbojku, košta 1.000 dinara. Špil karata košta 200 dinara, a kartajući se možete se dobro zabaviti sa svojom ekipom na uranku.

Poseban račun za jelo

Rashladna torba ili ručni frižider su, kada boravite u prirodi gde vam treba hladno piće, nešto bez čega se danas ne ide na piknik. To vam je novi trošak od 2.600 dinara, ali će vam, kao i sve druge stvari, ostati za neka nova kampovanja i prvomajske uranke.

Uranak, Prvi Maj, Prvomajski Uranak

Kako je u pitanju uranak i noćenje u šumi, računajte da ćete možda morati da usred šume izađete iz svog šatorčića. Za to vam je neophodna dobra baterijska lampa koja vas neće izdati, a cena joj je oko 500 dinara. Takođe, ukoliko ne planirate da buđenje u prirodi započnete s alkoholom, potreban vam je kamperski rešo, koji košta 2.800 dinara, na kom možete skuvati kafu. Tu su i oni sitni troškovi poput, na primer, plastičnog pribora za jednu upotrebu, a setove tanjira, viljušaka i noževa možete za ovu priliku kupiti za 300 dinara.

Ovo su izdaci koji vas očekuju ako se opremate za svoj prvi uranak u prirodi, a svu opremu možete koristiti i narednih godina. Što se troška za meso, salate i piće tiče, tu se morate sami baciti na matematiku, jer znate ko koliko može pojesti i koliko vam je čega od namirnica i pića potrebno.

Suzana Trajković

Bonus video:

01:59

JUGOSLAVIJA JE NA DANAŠNJI DAN SLAVILA DAN MLADOSTI: Muzej Jugoslavije priredio bogat program

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track