05:51

Ovo su običaji muslimana za ramazanski Bajram

velikani srpske istorije

BRAT SE SA BRATOM MIRI, PRESTAĆE SVAĐA: Osmanove reči odjekuju vekovima OVO JE PRIČA O MUSLIMANIMA KOJI SU ZADUŽILI SRBIJU

Društvo -

Muslimani u širom sveta danas obeležavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, koji dolazi nakon ramazanskog posta.

Čini se da je ovo idealno vreme da se podsetimo svih muslimana koji su Srbiju oplemenili Srbiju, a isto tako je i branili i uzdizali na najlepše pijedestale demokratije i sloge među našim življem.

Meša Selimović, Osman Đukić, Hasan Rebac
foto: Shutterstock, Beta, Printscreen

"Brat je mio ma koje vere bio", kaže stara srpska izreka, koja se pripisuje i vernim pastirima naše SPC.

Jedan od takvih velikana bio je Osman Đikić, srpski književnik, koji je najpoznatiji po tome što je napisao himnu Srba muslimana.

Osman Đikić je napisao je i niz rodoljubivih pesama među kojima je „Srpska vila“ posvećena Risti Raduloviću:

"Oh, ne plači vilo, utri gorke suze! Jer već sunce milo i nama se rađa, Brat se s bratom miri, prestanuće svađa! I Srbin će stresti opet teške uze", napisao je Osman, a odjekivaće kroz vekove.

Poznate su mu pesme "Oj kaduno, kono moja" i "Đaurko mila".

Muslimani su i branili Srbiju u Prvom svetskom ratu. Većinom su to bili muslimani koji su imali srpski identitet, izjašnjavajući se kao Srbi.

Nemačka, džamija, muslimani
foto: Reuters

Jedan od najpoznatijih komita bio je srpski komita filozof Hasan Rebac, rodom iz Mostara, muž naše heroine pisane i filozofske misli Anice Savić Rebac. A neki od značajnih vojnika bili su Avdo Hasanbegović, Šukrija Kurtović, Ibrahim Hadžimerović, Fehim Musakadić, Hamid Kukić, koji su se borili kao srpski oficiri dobrovoljci na Solunskom frontu. Bilo je mnogo muslimana koji su bili u redovima Dragoljuba Mihailovića, a bilo ih je i među partizanima.

Svakako, najpoznatiji srpski musliman bio je Meša Selimović - velikan srpske književnosti, koji nam je u nasleđe ostavio neprocenjivi književni opus i dela kojima se dive i kojima će se diviti generacije Srba.

Meša Selimović
foto: Printskrin Youtube

Tu je, svakako, i Skender Kulenović, te karikaturista Zuko Đžimhur.

Kako se dve vere mogu prožimati i braniti najbolje govori i primer koji je pokazao blaženopočivši mitropolit Amfilohije, stavši u odbranu Bajrakli džamije u Beogradu i nemilih događaja iz 2004. godine.

- Kada su huligani palili našu džamiju i kada je falilo pametnih i mudrih glava, tada je poštovani i hrabri Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, stao ispred razuzdane mase braneći dobro od zla u svima nama - napisao je muftija na Tviteru, podsetivši nas na toleranciju koju moramo negovati.

Podsetimo se i reči vladike Amfilohija tada:

- Nemojte to da radite. Nemojte, kumim vas bogom. Nismo mi narod zločinaca, mi smo božji narod.

Veoma važno je i setiti se Goranaca, koji su i muslimani. Nikаdа sе nisu nаciоnаlnо оdvајаli оd Srbiје, bеz оbzirа nа pоsеbnоst kојu im držаvа Srbiја јоš оd Cаrа Dušаnа gаrаntuје u srеdnjеm vеku, zаtim krаlј Pеtаr I Оslоbоdilаc i drugi. Te setimo se i da su se Goranci borili na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

A setimo se i muslimana iz Prizrena, koji su uvek živeli u skladnim odnosima sa Srbima, i koji su oplemenjivali kulturu multietničnosti.

Među značajnijim muslimanima u Srbiji su: Ali-paša Rizvanbegović-Stočević, Mehmed Spahić, Muhamed Mehmedbašić, Smajo Ferović, Šukrija Kurtović, Salih Selimović, Mustafa Golubić, Ismet Popovac, Bahrija Nuri-Hadžić, Fehim Musakadić, Abduselam Džumhur i mnogi drugi.

Zasigurno je da postoji još mnogo muslimana koji su život Srbije činili boljim.

Bajram šerif mubarek olsun.

Kurir.rs/ J. Ćirković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track