DA LI JE DRVO MISTERIOZNO NAJAVILO SMRT OBRENOVIĆA: Grane pucale pre nego vladar umre ili ga ubiju! OVAKO SU POKUŠALI TO DA SPREČE
Foto: Arhiva/Rina

LEGENDA O takovskOM grmu

DA LI JE DRVO MISTERIOZNO NAJAVILO SMRT OBRENOVIĆA: Grane pucale pre nego vladar umre ili ga ubiju! OVAKO SU POKUŠALI TO DA SPREČE

Društvo -

Svi znamo značaj Drugog srpskog ustanka po Srbiju, znamo šta smo njime dobili, i koliko je predodredio našu dalju sudbinu, ali malo ili nimalo znamo da je drvo pored kojeg je podignut zapravo misteriozno najavljivalo slom jedne dinastije!

Na ovo predskazanje pokušalo se uticati sađenjem i osveštenjem mladica, ali...

Priča je ovih dana ponovo aktuelizovana na Fejsbuk stranici Istorijski spomenici Srbije. Pa evo šta tamo piše:

Miloš Obrenović podiže ustanak
Miloš Obrenović podiže ustanakfoto: Arhiva

Stari Takovski grm pod kojim su na Cveti 1815. Miloš Obrenović i ustanici otpočeli borbu za konačno oslobođenje od Turaka, dugo je odolevao vremenu. Bio je visok 23 metra, sa pet velikih grana i prečnikom stabla preko 3,5 metra, obima 9 metara.

Takovski grm
Takovski grmfoto: Rina

Grm je vremenom počeo da propada, što je narodna tradicija vezala za sudbinu dinastije Obrenović: najveća grana hrasta odlomila se 1860. godine, najavljujući time smrt kneza Miloša, manja grana 1868. kada je ubijen knez Mihailo, a 1901. oluja je iz korena iščupala hrast i najavila slom dinastije.

Kraj dinastije Obrenović desio se u majskom prevratu 1903. godine kada su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga.

Knez Mihailo
Knez Mihailofoto: Arhiva

Hrast koji je knez Mihailo, prilikom posete Takovu 1865. godine osveštao za "naslednika" Takovskog grma, listao je do devedesetih godina XX veka, od kada kao prirodna skulptura krasi ovo mesto.

Kralj Aleksandar, poslednji vladar dinsatije Obrenović
Kralj Aleksandar, poslednji vladar dinsatije Obrenovićfoto: Arhiva

Godine 1995. sađenjem mladice trećeg Takovskog grma ispoštovana je tradicija koju je knez Mihailo ustanovio, da dok je god srpske države i naroda - u Takovu postoji i lista jedan hrast kao simbol slobode i nezavisnosti.

Kurir.rs

Bonus video:

02:32

ČUVA BLAGO OBRENOVIĆA U DVORIŠTU? Na imanju u Donjoj Crnući nalazio Miloševe ZLATNIKE (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track