OVO JE ZLATNO PRAVILO U LEČENJU NOVOG TIPA HEPATITISA KOD DECE Jedan lek može da dovede do transplantacije jetre, roditelji oprez
Foto: Profimedia

F varijanta soja 41

OVO JE ZLATNO PRAVILO U LEČENJU NOVOG TIPA HEPATITISA KOD DECE Jedan lek može da dovede do transplantacije jetre, roditelji oprez

Društvo -

Novi tip hepatitisa kod dece, koji se širi Evropom, još jedna je iznenađujuća i krajnje neobična infekcija čiji se uzrok još ne zna, izjavio je profesor Medicinskog fakulteta i dečji gastrohepatolog dr Nedeljko Radlović.

Dr Nedeljko Radlović je naveo da to oboljenje, još nedovoljno poznato, kod 10 procenata obolele dece izaziva teško oštećenje jetre koje zahteva i njenu transplantaciju. Uzročnik novog tipa hepatitisa, a na osnovu inicijalnih istraživanja, jeste jedan od sojeva tipa adenovirusa, a ima ih u preko 100 različitih varijanti, kaže prof. Radlović i ukazuje da soj 41, o kome se konkretno radi, kod dece izaziva dijareju koja obično prođe bez komplikacija.

Međutim, u ovom trenutku, nejasno je zbog čega F varijanta soja 41 kod jednog broja dece izaziva teža oboljenja jetre. Prema njegovim rečima, u nekih 50 odsto slučajava novog hepatitisa kod obolele dece konstatovana je pomenuta varijanta adeno virusa (F varijanta soja 41), kod jednog broja obolelih utvrđeno je prisustvo korona virusa, a ima slučajeva u kojima pacijent ima istovremenu infekciju i korona i adeno virusom.

Ipak, povezanost ovog tipa hepatitisa sa vakcinacijom protiv kovida-19 nije dokazana, rekao je doktor u emisiji Magazin na Prvom programu Radio Beograda.

Uzroci hepatitisa

Radlović objašnjava da su uzroci hepatitisa, zapaljenja jetre, brojni, najćešće su to virusne infekcije, ali i bakterijske i parazitalne. Postoji i toksični hepatitis, kao posledica konzumiranja nekih medikamenata. Paracetamol, na primer, u visokoj dozi, može da ošteti jetru, pa čak i da dovede do potrebe za transplantacijom. Kod autoimunskog hepatitisa različiti, uglavnom nepoznati, agensi okreću odbrambenu snagu organizma protiv samog sebe, umesto da ga štite.

Žutica, prema rečima Nedeljka Radlovića, najčešće je uzrokovana hepatitsom i pokazatelj je teškog oštećenja jetre. Oko 25 procenata normalne funkcije jetre dovoljno je da zadovoljni osnovne potrebe organizma. Ako oštećenje pređe tu granicu dolazi do popuštanja funkcije jetre, od toga pati ceo organizam jer je jetra organ sa najvećim brojem funkcija.

Koji su simptomi

Simptomi svakog, pa i novog novog tipa, hepatitisa su: gubitak apetita, malaksalost, lako zamaranje, često i povraćanje. U kasnijim fazama, kada dođe do ozbiljnijeg oštećenja jetre, javlja se žutica, naglašava profesor Radlović. Dodaje da njoj može da prethodi temperatura, zatim bol u trbuhu, kod manje dece u zoni pupka, a kod veće pod desnim rebarnim lukom. Roditelji bi trebalo da pogledaju i beonjače kod dece jer se tako najlakše prepoznaje žutica.

Tamna mokraća i bleđa stolica takođe su simptomi. Do zaražavanja, ako je o adenovirusu kao uzorčniku reč, dolazi kao i kod zarazne žutice: direktnim i indirektnim kontaktom, zagađenom hranom i vodom, predmetima upitne čistoće.

Mere prevencije

Izolacija i distanca osnovne su mere preventive, jer se adenovirusi prenose kapljičnim putem, direktinim i indirektnim kontaktom, putem hrane, zagađene vode. Radlović precizira da se hepatitis, kada su virusne infecije u pitanju, leči mirovanjem, to je zlatno pravilo. Mirovanje ne podrazumeva kontinuirano ležanje, već poštedu od fizičkog napora. Obroci moraju biti češći, ali i količinski manji, hrana mora biti kvalitetna - neophodan je optimalan unos proiteina, masti, vitamina, minerala i tečnosti, zaključio je prof. dr Nedeljko Radlović.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track