CENA DA SE ZAGRCNEŠ Stigle i prve trešnje na pijace, ali retko ko se hvata za novčanik
Foto: Shutterstock

šok

CENA DA SE ZAGRCNEŠ Stigle i prve trešnje na pijace, ali retko ko se hvata za novčanik

Društvo -

Cene voća i povrća na beogradskim pijacama skočile su u odnosu na prtehodnu sezonu!

Najskuplji kilogram jagoda reporteri beogradskih medija zatekli su na Kaleniću, a za njega treba izdvojiti 1.000 dinara. Najjeftinije jagode koštaju 250 dinara, a prosečna cena je oko 450 dinara. Za kilogram prvih trešanja treba izdvojiti barem 500 dinara.

Deo pijačnih prodavaca na pijaci Zeleni venac visoke cene voća i povrća pravda činjenicom da je reč o prvom rodu i teše mušterije da će ta cena vremenom postati niža.

Čak i prodavci na Bajlonijevoj pijaci priznaju da je poskupljenje povrća vidno.

Paradajz je u odnosu na prošlu sezonu skuplji za 20 odsto i košta od 300 do 500 dinara zavisno od vrste. Udar poskupljenja nije zaobišao ni papriku čija cena je sada prešišala 300 dinara po kilogramu.

jagode, Obrenovac
foto: RTV Mag printscreen

Građani navode da je na pijacama ipak jeftinije nego u prodavnicama, a kao primer navode papriku koju su na pijaci platili duplo manje.

- Poskupeo je krompir i voće naravno. U ovo doba prošle godine jagode su bile 200 dinara - kaže jedna Beograđanka.

Koliko se razlikuju cene u supermarketima?

Pola kilograma jagoda u marketu košta 200 dinara, što je za oko 50 dinara jeftinije nego na pijaci. Kilogram paradajza u marketu prosečno košta 230 dinara što se manje-više podudara sa prosečnom cenom na pijaci.

U ostalim gradovima Srbije situacija je uglavnom slična. Građani Čačka, Leskovca, Požarevca i Niša kilogram jagoda u proseku plaćaju 400 dinara dok isto voće u Kikindi košta više od 500 dinara.

Produžena zima i jutarnji mrazevi koji će smanjiti rod ranog voća u Srbiji i kriza izazvana ratom u Ukrajini doprineće rastu cena voća, piše Tanjug, a prenose mediji.

(Kurir.rs/Nova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja