ASTROLOZI O ASPEKTU: PETAK 13. I RETROGADNI MERKUR ZAVILI SRBIJU U CRNO! Njihovo poklapanje do 8 ujutro donelo tri teške tragedije
Foto: J. M.

strašan dan

ASTROLOZI O ASPEKTU: PETAK 13. I RETROGADNI MERKUR ZAVILI SRBIJU U CRNO! Njihovo poklapanje do 8 ujutro donelo tri teške tragedije

Društvo -

Poklopili su se petak 13. i retrogradni Merkur, a oba pojma su u narodu obavijena jakom dozom sujeverja, pa činjenica da su se u Srbiji samo do 8 sati dogodile tri jezive tragedije još više su produbile to osećanje da donose nesreću.

- Budući da je Merkur ona problematična planeta zodijaka, njegova retrogradnost može uzrokovati to da će se mnogi osećati malo nesrećnije ovog petka 13. nego onih prošlih. Stoga svakako usporite i dobro razmislite pre svake odluke - rekli su astrolozi za "Elite Daily".

A te reči su se na Srbiju prenele u najcrnjem mogućem smislu. Stravičan zločin dogodio se nocas u selu Rožanci u Barajevu gde je S.J. (62) nožem zaklao S.Đ. (67), a zatim zapalio kuću.

U naselju Čepure u Paraćinu jutros oko 7 sati policija je pronašla dva tela. Prema prvim informacijama reč je o ubistvu i samoubistvu. Stradali su muškarac T.V. i žena A.Ž. koji su bili su u dugogodišnjoj vezi, a ona ga je ranije prijavljivala za nasilje, i imao je čak i zabranu prilaska.

U beogradskom naselju Mirijevu jutros oko 8 sati majka M.K. i dete skočili su sa trećeg sprata iz hodnika zgrade, a komšinica koja je bila svedok jezive nesreće kaže da je majka bacila dete pa je skocila za njim, a da je dečak vrištao i plakao.

- Ženi i detetu prvi u pomoć je pritekao jedan od stanara zgrade. On je strčao odmah ispred i uhvatio se za glavu. Čula sam da je imao problema sa njom. Držao se za glavu i vikao "Što je nisam prijavio pre, možda bi dete spasao" - ispričala je komšinica.

Petak 13. mnogi u svetu smatraju baksuznim danom. Ovo široko rasprostranjeno sujeverje moglo bi da potiče još iz Srednjeg veka i da ima čak i biblijsko uporište. Pojedini istoričari tvrde da je to bio dan kada je Eva navela Adama da zagrize jabuku, kada je počeo potop i gradnja Vavilonske kule. U Novom zavetu bilo je 13 ljudi koji govore o Isusovim poslednjim mukama na Veliki četvrtak, dan pre raspeća Hrista na Veliki petak.

Različite su priče o početku sujeverja na ovaj dan. Neki smatraju da je sve poteklo od kada je Filip IV od Francuske u petak 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara. U priči "Da Vincijev kod", Den Braun pominje egzekuciju templara Žaka de Molaja na petak 13. On je navodno prokleo papu i kralja Francuske.

Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. "Petak, trinaesti" odigrao značajnu ulogu u širenju sujeverja. U romanu, beskrupulozni berzanski broker koristi sujeverje kako bi kreirao paniku na Vol Stritu na petak 13.

13, Petak 13, kvota, tiket
foto: Shutterstock

Neki mediji navode da se pretpostavlja da se panika oko navedenog dana stvorila 1927. godine kad se dogodio drugi najveći krah na berzama. Poslovni neuspesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Val Stritu. Dan je zapamćen kao "crni petak" i nakon toga je iznova Amerikancima ulivao strah u kosti, a skeptičnost se proširila i na ostatak sveta, prvenstveno u Evropu gde je petak 13. ubrzo postao sinonim za nesreću.

I pojam retrogradni Merkur mnogi koriste da kažu da se za vreme njegove "vladavine" sve što se može da krene naopako da će i da krene i da je on kriv za mnoge loše događaje.

Astrolozi nazivaju Merkur planetom komunikacije i logičkog rasuđivanja a kada je retrogradni to, tvrde znači da će sve krenuti unazad, odnosno retrogadno. Već pri samoj pomisli da Merkur kreće nazad mnogi su u strahu da će imati otežanu komunikaciju i da ona može da dovede do nesrećnih okolnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track