PERU I HAITI: Zbirka predmeta pretkolumbijske umetnosti i slavnih umetnika u Muzeju knjige i putovanja
Foto: Privatna Arhiva

kao indijana džons

PERU I HAITI: Zbirka predmeta pretkolumbijske umetnosti i slavnih umetnika u Muzeju knjige i putovanja

Društvo -

Sto sedamnaest predmeta pretkolumbijske umetnosti iz Peruua, starih između 600 i 2.800 godina, i 32 slike slavnih umetnika s Haitija poklonjene su Muzeju knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, zajedno sa dragocenim dokumentima u vezi sa Pokretom nesvrstanih zemalja u legatu ambasadora SFRJ, umetnika i arheologa Ante Ilića (1929-2010). Njegov sin Milo Ilić i unuk Denis Ilić sa svojim porodicama poklonili su zbirku koju je poznati jugoslovenski ambasador sakupljao decenijama.

Ante Ilić
foto: Privatna Arhiva

- Ko dođe u Beograd, ima razloga i samo radi ove zbirke da dođe - izjavio je član osnivač Adligata, profesor i diplomata Darko Tanasković na otvaranju legata za javnost, ističući značaj kako predmeta pretkolumbijske umetnosti, tako i haićanske naive, veoma cenjene u svetu.

- Postoji nekoliko ćupova koje je otac lično iskopao iz grobnica, kao Indijana Džouns, a jedanput sam i ja učestvovao u iskopavanjima. Verovatno su mi dva ćupa koja smo zajedno našli najdraža - kaže Milivoj Ilić, sin ambasadora Ilića.

Zbirka pretkolumbijske umetnosti

Dve hiljade i dvesta godina istorije Južne Amerike utkano je u 117 predmeta. S obzirom na to da ovi narodi nisu razvili svoj sistem pisanja, za njih su predmeti predstavljali značajan izvor informacija, tako da su se ponekad „čitali“, donekle nalik današnjim knjigama.

Ante Ilić
foto: Privatna Arhiva

Predmeti su plod ambasadorove sakupljačke strasti kojoj se posvetio šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Ilić je stvorio zbirku koja predstavlja retkost u svetskim razmerama.

Poseban kuriozitet su komadi tkanine starih Inka pretvoreni u umetnički triptih, kao i dva muzička duvačka instrumenta stara između 1.500 i 2.000 godina. Iako ne znamo kako su izgledale tadašnje melodije, moguće je i danas jasno čuti kakav zvuk su ispuštali instrumenti koje su napravili vrhunski majstori pre toliko milenijuma. Svi predmeti su u Beograd doneti iz Perua u vreme dok je njihovo iznošenje još bilo dozvoljeno.

Ko je bio Ante Ilić?

Ambasador i oficir za vezu

Ugledni jugoslovenski diplomata iz Dalmacije, s karijerom dugom 37 godina, svedok i učesnik u izgradnji Pokreta nesvrstanih zemalja, oficir za vezu Jovanke Broz tokom putovanja po zemljama trećeg sveta, ataše za kulturu u Velikoj Britaniji, prvi sekretar ambasade SFRJ na Kubi, otpravnik poslova u ambasadi u Peruu, ambasador u Venecueli, Dominikanskoj Republici nai Haitiju, načelnik Desete uprave za Latinsku Ameriku i Karipsku oblast MIP SFRJ, bio je posvećen diplomatskoj službi, ali i slikarstvu, književnosti i arheologiji.

Kao ambasador SFRJ u Venecueli, značajno je doprineo širenju saradnje između Jugoslavije i Venecuele i povećanju robne razmene između dve zemlje, zbog čega mu je predsednik Venecuele Luis Herera Kampins 1984. godine uručio Orden Franciska de Mirande s zlatnom lentom. Tako je Ante Ilić postao jedini Jugosloven koji je dobio najveće venecuelansko priznanje koje ova država može da dodeli stranom državljaninu. Ceo Ilićev život, zajedno sa svim odlikovanjima i medaljama, sada su u legatu, koji zadivljuje posetioce u Adligatovom Muzeju knjige i putovanja.

Peru i Haiti
foto: Privatna Arhiva

Zbirka haićanske naivne umetnosti

Kao prvi opunomoćeni ambasador ovih prostora na Haitiju, Ante Ilić je želeo da stvori posebno kvalitetnu zbirku slavne haićanske naive. Trideset i dva rada koja je sakupio poklonjena su Adligatu, uključujući slike svetski poznatih haićanskih umetnika. Poseban kuriozitet predstavlja slika koja pokazuje umetnički dojam diplomatskog prijema u jugoslovenskog ambasadi u Karakasu, kao i srpska posuda za kajmak koja se haićanskom slikaru toliko dopala da ju je celu oslikao i time na neobičan način povezao Srbiju i Haiti.

Peru i Haiti
foto: Privatna Arhiva

Pokret nesvrstanih

U dokumentaciji vezanoj za Pokret nesvrstanih zemalja nalaze se materijali vezani za pripremu nastupa na konferencijama nesvrstanih, mnogobrojne propusnice, diplomatski pasoši i drugi lični dokumenti, desetine fotografija s poslovnih putovanja, uključujući fotografije snimljene tokom putovanja s Titom po Africi slavnim brodom „Galeb“.

U legatu postoji i izvestan broj drugih predmeta, kao što su oklop retke i sada zaštićene kornjače iz Karipskog mora, skulptura kolumbijskog umetnika Huana de la Kruz Savedre i groteskne skulpture od blata i gline iz peruanske regije Hunin.

Peru i Haiti
foto: Privatna Arhiva

Priložena je i dokumentacija vezana za boravak u egipatskom logoru El Šatu, gde je dospeo pošto je njegov otac Miho Ilić ubijen na Visu zbog podrške partizanskom pokretu, ali i zato što je, kada su italijanski fašisti počeli prisilno da pokrštavaju pravoslavne Srbe, njegove sugrađane na Visu, u katoličanstvo, u znak građanskog protesta Miha Antić otišao da se prekrsti u pravoslavlje. U priloženoj dokumentaciji nalazi se i građa o Dragani Ilić, Antinoj supruzi, zahvaljujući čijoj podršci je Ante Ilić ostvario uspehe u svojoj diplomatskoj, umetničkoj i arheološkoj karijeri.

Viktor Lazić

Bonus video:

01:20

HOLIVUD I MRAMORAK! KURIR U SELU ŽENE NBA ZVEZDE Bivša striptizeta zaboravila svoje! Danijelina baka za praunuka saznala iz novina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track