Najnovije vesti

DANAS VAM KURIR POKLANJA IKONU SVETI JOVAN BOGOSLOV sa zlatotiskom i molitvom
Foto: Kurir

DANAS VAM KURIR POKLANJA IKONU SVETI JOVAN BOGOSLOV sa zlatotiskom i molitvom

Društvo

Crkva dva puta u godini proslavlja ovog svetitelja, i to 9. oktobra, kad se sećamo njegovog upokojenja, i 21. maja, jer na taj dan iz njegovog groba se širi čudesni I, kako vernici kažu, lekoviti prah.

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih učenika Isusa Hrista s bratom Jakovom. Jovan je bio sin Zevedejev i ribar na Galilejskom jezeru. Jovan i Jakov su nazvani sinovima groma, prema nadimku koji im je dao Isus kad ih je pozvao za svoje učenike, apostole.

Veruje se da na današnji dan ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle da ne bi miševi grizli rublje. U nekim mestima udaraju u ambare da se miševi razlete, a u mnogim krajevima u ove dane počinju svadbe, koje traju po tri dana. Za njega se kaže da je bio jedan od omiljenih Hristovih učenika. Jedini je on ostao sa Svetom Bogomajkom pod krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući Ga, obećavši da će on čuvati Presvetu Bogorodicu i služiti je sve do njenog uspenija.

Kasnije odlazi u Efes, jer sa silaskom Svetog duha na apostole dobi zadatak da tamo širi božansko jevanđelje i pođe mu za rukom da preobrati mnogo naroda u hrišćanstvo. Bio je proganjan, ponižavan i mučen. Tokom progonstva na ostrvu Patmos napisao je čuveno jevanđelje i Otkrovenje, a po dolasku na presto cara Nerve bio je oslobođen i vratio se u Efes. Sveti Jovan Bogoslov je poživeo više od 100 godina, i kada je osetio da mu se bliži sudnji čas, rekao je učenicima da mu iskopaju grob u obliku krsta.

Njegovih sedam učenika ga je poslušalo i on je živ sišao u svoj grob. Njegovi prijatelji su se rastužili kad su to čuli i otišli su da otvore grob ovog svetitelja, ali njegovog tela tamo nije bilo. Od tada su oni stalno dolazili na njegov grob i molili se, i tako je počelo svake godine na ovaj dan da se dešava čudo.

ikona
foto: Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track