OBJAVLJENE PROSEČNE PLATE ZA MART: U jednoj opštini zarade skočile čak 20% za godinu dana! EVO I KO NAJVIŠE A KO NAJMANJE ZARAĐUJE
Foto: Ana Paunković, Shutterstock

statistika za mart

OBJAVLJENE PROSEČNE PLATE ZA MART: U jednoj opštini zarade skočile čak 20% za godinu dana! EVO I KO NAJVIŠE A KO NAJMANJE ZARAĐUJE

Društvo -

Dok u mnogim zapadnim zemljama inflacija raste brže od povećanja plata i time obara kupovnu moć građana, u Srbiji to nije slučaj, sudeći po najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Naime, izveštaj državnih statističara pokazuje da je prosečna zarada (bruto) obračunata za mart 2022. u Srbiji iznosila 102.781 dinar, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 74.664 dinara.

Dinari, Novčanice, Dinar, 2000 dinara
foto: Shutterstock

Medijalna neto zarada za mart je iznosila 55.146 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih primilo platu do navedenog iznosa.

Kako se navodi, rast bruto i neto zarada u periodu januar-mart ove godine u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 13,4 odsto nominalno, odnosno 4,3 odsto realno, kada se isključi inflacija.

Kupovna moć

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za mart 2022. nominalno je veća za 14,3 odsto, a realno za 4,8 odsto, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 14,4 odsto, odnosno za 4,9 odsto realno.

Budući da su potrošačke cene u martu 2022. u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 9,1 odsto, tako je uz rast prosečnih plata više od tog iznosa očuvana kupovna moć građana.

Podsetimo, prošlog novembra zaposleni u Evropskoj centralnoj banci zahtevali su od predsednice Kristin Lagard zahtev da im se povećaju plate u skladu sa inflacijom kako ne bi izgubile realnu kupovnu moć. Lagard im je odgovarila da može da ponudi povećanje od 1,3 odsto čime oni nisu zadovoljni budući da je inflacija u evrozoni u aprilu 7,5 odsto.

Sa ovim se suočavaju skoro sve zemlje. Prošle godine u SAD je zabeležen najveći godišnji rast plata još od 1983. i Regana, ali je bio manji od rasta cena.

Najveći rast

Takođe, izveštaj o prosečnim zaradama zaposlenih u Srbiji za mart pokazuje da su u prva tri meseca ove godine neto plate najviše porasle zaposlenima u Sremskim Karlovcima - za 20,1 odsto u odnosu na isti period prošlo godine, i u martu su iznosile 72.181 dinara.

Ipak, po platama i dalje prednjače stanovnici beogradske opštine Vračar koji su u martu u proseku zaradili po 127.664 dinara.

zarade, plate, programeri
foto: Shutterstock

Kada su u pitanu delatnosti zaposlenih, ubedljivo najveće prosečne plate od čak 241.547 dinara (2.055 evra) primaju programeri, kojima je u prva tri meseca zarad i najviše porasla - 34,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najmanje prosečne zarade od 45.363 dinara u martu su imali zaposleni u uslugama smeštaja i ishrane, navedeno je u izveštaju državne statistike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track