HJUSTONE, IMAMO PROBLEM: A taj problem rešio je Srbin OVO JE ČUVENI "MAJK" KOGA JE AMERIKA SLAVILA, a kod nas skoro NEPOZNAT!
Foto: Shutterstock, Printscreen / Vi ste svet

srpski veliakn

HJUSTONE, IMAMO PROBLEM: A taj problem rešio je Srbin OVO JE ČUVENI "MAJK" KOGA JE AMERIKA SLAVILA, a kod nas skoro NEPOZNAT!

Društvo -

Priča o Srbinu koji je menjao svet

Apolo 11 je bila sedma Apolo misija koju je organizovao SAD. Bilo je to kada je 20. jula 1969. čovek prvi put stupio na Mesec. I za to zna ceo svet.

Međutim, skoro da niko ne zna da je jedan Srbin, prvi čuo čuvenu rečenicu: "Hjustone, imamo problem" iz misije Apolo 13, kao i da je grupa Srba imala veoma velik udeo u ovoj misiji i misiji Apolo 11.

Bio je to Milojko Majk Vučelić, američki inženjer mašinstva srpskog porekla, projektni menadžer NASA vasionske misije "Apolo 11", i pomagao u misiji Apolo 13.

Kada se začulo sada legendarno "Hjustone, imamo problem", pri je pozvan Milojko Pantić, koji je najbolje bio upućen i upoznat sa sistemima za kontrolu okruženja. Poznato je da je razgovarao sa astronautima, smirivao ih i na kraju i spasao.

Nažalost, imamo tu tendenciju da zaboravljamo svoje velikane, bilo da se radi o ratnim herojima, čuvenim ženama, naučnicima, pesnikinjama, filozofkinjama, piscima. Jedan od takvih je i Milojko Vučelić, koji je za rad na projektu Apolo dobio je više nagrada i priznanja.

O NJEMU SU PISALI SVETSKI MEDIJI

Tekst Asošijeted presa „Neopevani heroji poduhvata Apolo“, objavljen nakon sletanja Apola 11, između ostalog ovako je opisao Milojka Vučelića.

„Ime Majka Vučelića neće biti poznato kao ono Armstronga, Oldrina i Kolinsa, ali je upravo on, kao i stotine inžinjera, prava snaga programa Apolo.“

A to koliko je on bio cenjen u Sjedinjenim Američkim Državama govori i podatak da je Milojko Vučelić dobio najvažnije najviše američko civilno odlikovanje - Predsednička medalja slobode.

Milojko Mike Vučelić
foto: Shutterstock, Printscreen / Vi ste svet

Posle Velike seobe Srba 1704. godine koju je predvodio patrijarh Arsenije III Crnojević Vučelići su se preselili iz Kolašina u današnjoj Crnoj Gori u selo Gornje Dubrave, pored Ogulina, u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji.

Apolo 11, ilustracija, činjenice
foto: Ilustracija

I istorija Milojkove porodice i familije je zanimljiva. A svoje poreklo nikada nije zaboravio te je tako pomagao u obnovi pravoslavne crkve Sv. Petke u Gornjim Dubravama, koja je porušena i zapaljena 1943. godine.

Kurir.rs/ J. Ćirković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

14:31

SELJAK NA SUDU DOBIO SRPSKOG KRALJA Istoričar otkrio nepoznate detalje NISU SRBI SAMO ZBOG VELIKOG RATA POŠTOVALI PETRA PRVOG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track