Najnovije vesti

KVARCOVANJE ZA MATURU OPASNO PO ŽIVOT Čak 76 odsto melanoma u uzrastu od 18. do 29. godine posledica je solarijuma
Foto: privatna arhiva

PAŽNJA

KVARCOVANJE ZA MATURU OPASNO PO ŽIVOT Čak 76 odsto melanoma u uzrastu od 18. do 29. godine posledica je solarijuma

Društvo
13:40h

Čak tri četvrtine vrlo mladih koji dobiju rak kože to treba da zahvale solarijumu! Devojke, pa i maloletnice koje se protivzakonito sunčanju, moraju da znaju da je kvarcovanje za maturu ravno samoubistvu jer melanom je teška i smrtonosna dijagnoza.

"Sunčanje u solarijumu danas je praktično obavezan deo života svake moderne devojke", prva je rečenica sajta na kome se reklamiraju popusti za solarijume. Jedan poznati salon čak ide toliko daleko da tvrdi da su istraživanja (a ne navode ništa konkretno o njima) pokazala da "umereno izlaganje suncu može pomoći u prevenciji melanoma - najsmrtonosnijeg oblika raka kože". Savremeni solarijumi, piše dalje na sajtu salona, a posebno oni koje baš oni poseduju, u potpunosti oponašaju sunčeve zrake, pa imaju "identična lekovita dejstva kao i prirodno sunce".

solarijum
foto: Profimedia

Dermatovenerolog prof. dr Danica Tiodorović, nacionalna koordinatorka Euromelanoma za Srbiju, kao i potpredsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije za Kurir ističe da je čak 76 odsto melanoma u uzrastu od 18. do 29. godine života posledica izlaganja UV zračenju u solarijumu. I podseća da je SZO još 2009. proglasila solarijume karcinogenom prve klase.

ČINJENICE

- 2009. SZO proglasila solarijume karcinogenom prve klase

- 2014. solarijumi zabranjeni za sve u Brazilu i Australiji

- 12. februara 2019. solarijumi zabranjeni za maloletnike, a dozvoljeni za punoletne uz informisani pristanak

- studija u SAD pokazala da je više od 400.000 slučajeva raka kože povezano sa upotrebom solarijuma

- prisustvo više od 10 mladeža dijametra većeg od 5 mm povećava rizik za razvoj melanoma čak 9,9 puta

- dečaci imaju veći broj mladeža na trupu, pa su i melanomi kod muškaraca najčešće na trupu

- devojčice na koži donjih ekstremiteta imaju najviše mladeža, te su melanomi kod žena najčešći na nogama

SOLARIJUMI

- 25 din. ponegde može da se nađe minut solarijuma na popustu ili u tzv. hepi auru

- lampe su najčešće od po 100 W, 160 W

- 40, 46 lampi često se koristi

- maksimum sunčanja 15-20-30 minuta

- Devojčice i mlade devojke koje idu u solarijume kako bi imale bronzani i "idealan" ten za matursko ili apsolventsko veče, pa i leto moraju da znaju koliko je to opasno. A pritom, nije ni lepo jer je koža, zdrava i negovana na pravi način, koja nije izlagana ni jakom suncu, ni solarijumu, najlepša - navodi prof. Tiodorović.

melanom
foto: privatna arhiva

Nekada je melanom bio bolest koja se uglavnom dobijala između 50. i 60. godine života. Ali crveni alarmi odavno su upaljeni jer je, nažalost, sve više mladih, i u svetu i kod nas, koji obolevaju od raka kože između 18. i 29. godine. A kako su glavni problem solarijumi, ovaj karcinom češće dobijaju žene nego muškarci.

Srbija registruje godišnje čak oko 700 novoobolelih od melanoma, koji je izuzetno agresivan i ubitačan rak. Ali, nažalost, ovaj broj nije konačan.

- Ako se dijagnoza melanoma ne uspostavi u najranijem stadijumu, vrlo brzo daje limfogene i hematogene metastaze. Melanom u četvrtom stadijumu ima stopu petogodišnjeg preživljavanja 15-20%. Nasuprot tome, rano prepoznati melanom ima dobru prognozu sa desetogodišnjim preživljavanjem u više od 90% slučajeva. A ako se dijagnostikuje u najranijem stadijumu (in situ) jednostavna hirurgija je rešenje - ističe prof. Tiodorović.

Danica Tiodorović
Danica Tiodorovićfoto: Nikola Andjic

Važna stavka je i da je u Srbiji od 2019. solarijum zabranjen za mlađe od 18 godina.

- Međutim, to nije ispoštovano, pa maloletnice i dalje koriste solarijume. Takođe, pre odlaska u solarijum za sve starije od 18 godina obavezan je informisani pristanak, odnosno da ih zaposleni u salonima najpre upozore na moguće opake posledice po njihovo zdravlje. Ali ni to se ne poštuje. Zato će Udruženje dermatovenerologa Srbije vrlo brzo pokrenuti i kampanju za zabranu korišćenja solarijuma u Srbiji - navodi prof. Tiodorović.

melanom
foto: privatna arhiva

U DVA SELA NAŠLI VIŠE OBOLELIH OD RAKA KOŽE

Kampanja Euromelanoma sjajna je stvar koju u Srbiji rade vrhunski stručnjaci, pa su u okviru nje minulog vikenda pregledali stanovništvo sela Karan i Mokra Gora.

- Uočili smo više malignih promena koje trebalo ukloniti. Dijagnostikovan je jedan melanom i vise bazocelularnih karcinoma i displastičnih nevusa, što potvrđuje da smo bili na pravom mestu i da je populacija poljoprivrednika, koja je profesionalno više izložena UV radijaciji, najugroženija. Sumnjive promene biće uklonjene u zakazanom terminu u Vojnomedicinskoj akademiji - navodi prof. Tiodorović i dodaje da su u ovim selima bili i dermatovenerolozi prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, doc. dr Tatjana Radević, kao i specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije asist. dr Milica Rajović.

melanom
foto: privatna arhiva

I PREGOREVANJE NA SUNCU OPASNO

Uz solarijume, i prekomerno izlaganje suncu je najveći faktor rizika za melanom kod mladih.

- Čak 50-80% ukupne količine UV oštećenja akumulira se u detinjstvu i adolescenciji. Osoba koja je imala bar jednom opekotine od sunca tokom detinjstva ima dvostruko veći rizik za razvoj karcinoma kože u odraslom dobu. Rizik za razvoj melanoma raste s godinama i sedam odsto je u uzrastu od 15 do 19 godina, dok je drugi najčešći rak u uzrastu od 15 do 29 godina - ističe prof. Tiodorović.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja