OVAJ FILM GOVORI O PROBLEMIMA SA KOJIMA SU SE SUOČAVALE OSOBE SA INVALIDITETOM TOKOM PANDEMIJE: Projekat je podržala i država
Ka inklizivnom odgovoru na pandemiju, Foto: Privatna Arhiva

Inkluzija

OVAJ FILM GOVORI O PROBLEMIMA SA KOJIMA SU SE SUOČAVALE OSOBE SA INVALIDITETOM TOKOM PANDEMIJE: Projekat je podržala i država

Društvo -

Kako nas je pandemija Korona virusa sve zatekla, a posebno osetljive grupe, Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) u saradanji sa OEBS-om objavila je istraživanje i snimila kratki dokumentarni film ,,Ka inklizivnom odgovoru na pandemiju".

Dvadesetominutni film je premijerno predstavljen je 6. juna u 11 časova u hotelu Falkenštajner u Beogradu, a film govori o ključnim problemima sa kojima su se suočavale osobe sa invaliditetom tokom pandemije, a posebno tokom vandrednog stanja, kao i o preporukama za poboljšanje regulative koja se odnosi na položaj osoba sa invaliditetom u vanrednim situacijama.

dokumentarni film
foto: Privatna Arhiva

Neki od tih problema se tiču dece sa autizmom koja teško prihvataju promene dnevne rutine, što negativno utiče na njihovu mentalnu sigurnost i raspoloženje, dok je u brojnim lokalnim zajednicama, po uvođenju vanrednog stanja, obustavljen ili je doveden u pitanje rad dnevnih boravaka i usluga, kao i servisa podrške za samostalan život OSI.

Javio se i problem zaposlenih roditelja, koji nisu imali mogućnost rada od kuće, a čija su deca sa različitim vrstama invaliditeta koja nisu više odlazila u dnevne boravke i škole, a koju nije imao ko da čuva, kao i problem sa dozvolama za kretanje osoba koje se brinu o odraslima i deci sa različitim vrstama invaliditeta, kao i o starim i nepokretnim licima. Istraživanje na kome je film zasnovan sprovedeno je u okviru projekta „Podrška sistemu upravljanja vanrednim situacijama koji uključuje osobe sa invaliditetom" koji je NOOIS realizovala u periodu od septembra do decembra 2020. godine.

dokumentarni film
foto: Privatna Arhiva

Prezentaciji su prisustvovali zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sara Groen, kao i državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, koje su se obratile prisutnima pre projekcije, kao i predstavnici mnogih drugih organizacija.

- Nadam se da će sadržaj dokumentarca doprineti uključivanju invalidnosti u reagovanje na hitne slučajeve uopšte. Na ovaj način ćemo svi doprineti očuvanju zdravlja, opstanka, blagostanja i prava osoba sa invaliditetom - rekla je Groen.

Državna sekretarka Stana Božović istakla je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posebnu pažnju posvećuje unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

- Zaštita ranjivih grupa je državna politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i opredeljenje Vlade Srbije, ali i prioritet Ministarstva - poručila je državna sekretarka Božović, kao i da se nada da će ovo istraživanje koristiti čitav region.

Na otvaranju je govorila i Ivanka Jovanović, izvršna direktorka NOOIS-a u svojstvu autora i koordinatora projekta. Prisutnima se obratila i predsednica NOOIS-a Tatjana Stojšić Petković. Kako kaže izvršna direktorka Jovanović pandemija koronavirusa i vanredno stanje pokazali su mnoge praznine kada su osobe sa invaliditetom u pitanju.

- Problemi su se javljali jedan za drugim, a trebalo ih je u što kraćem roku rešiti što je bilo vrlo izazovno i teško, ali zahvaljujući saradnji sa državnim institucijama i nezavisnim državnim organima postignut je ogroman napredak u sprečavanju i rešavanju mnogih problema - rekla je Jovanović. Ona se takođe posebno zahvaljuje Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i ostalim Ministarstvima na blagovremenom reagovanju i rešavanju situacija u kojima su se našle ove osetljive grupe ljudi tokom pandemije.

Istraživanje NOOIS-a sprovedeno je uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji u okviru projekta „Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u Republici Srbiji", koji finansijski podržala Vlada Švedske, a u okviru čega su snimljena i tri video klipa koja su vezana za prava osoba sa invaliditetom.

Kurir.rs/ Sanja Marković

Bonus video:

01:35

VLADAN I KRISTINA SU U KOLICIMA, ALI NE GUBE MOTIV ZA BORBU! Ništa im u životu nije teško, beleže USPEH u svim segmentima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track