Zukorlić traži od Srbije da ujedini islamsku zajednicu

Zukorlić traži od Srbije da ujedini islamsku zajednicu

Društvo -
U Srbiji postoje dve suprostavljene islamske zajednice - Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukorlića i Islamska zajednica Srbije Adema Zilkića

NOVI PAZAR - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZ) Muamer Zukorlić rekao je danas u Novom Pazaru da Bošnjaci i muslimani Sandžaka ne odustaju od zahteva koje postavljaju državi, među kojima je jedinstvena islamska zajednica.

U Srbiji postoje dve suprostavljene islamske zajednice - Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukorlića i Islamska zajednica Srbije Adema Zilkića. U obraćanju okupljenima na "Pohodu na Hadžet", muftija je rekao da muslimani "i dalje stoje na Hadžetu (deo Novog Pazara na kojem su komunističke vlasti 1946. godine streljale Bošnjake osuđene kao izdajnike i narodne neprjatelje) i ne odustaju od pet zahteva prema državi.

"To su jedinstvena Islamska zajednica, kažnjavanje onih koji su je razjedinili, vraćanje veroučitelja u škole, vraćanje vakufske (zadužbina) imovine, članstvo u Bošnjačkom nacionalnom veću i akreditacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru", rekao je Zukorlić pred nekoliko stotina vernika. Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić već treću godinu 4. septembra u delu Novog Pazara na kojem su komunističke vlasti 1946. streljale Bošnjake osuđene kao izdajnike i narodne neprjatelje) organizuje obeležavanje Dan šehida (nevino stradalih).

Pre dve godine je na tom mestu izbio fizički sukob vernika naklonjenih Islamskoj zajednici u Srbiji i žandarmerije. Povod za sukob bila je parcela na kojoj je lokalna samouprava izgradila vrtić za decu, a na koju pravo polaže i Islamska zajednica u Srbiji. Prema navodima muftije Zukorlića, u naselju Hadžet je 1945. i 1946. godine streljano nekoliko hiljada ljudi, među njima najviše Bošnjaka, koji su stradali "samo zato što su bili Bošnjaci i muslimani". Zukorlić je kritikovao Bošnjake i muslimane koji nisu došli na obeležavanje Dana šehida (nevino stradalih) Hadžeta.

"I među vernicima ima onih kojima je ovozemaljsko draže. Takvi u teška vremena, zbog ove ili one politike, pokleknu", rekao je Zukorlić. On je ocenio da na Hadžetu nisu streljani nacionalisti i fašisti, kako ih neki političari nazivaju, već branitelji naroda od četnika Draže Mihajlovića. Zukorlić je u pratnji tridesetak imama IZ u Srbiji uputio dovu (molitvu) streljanim Bošnjacima, ocenjujući da vernici svojim prisustvom čuvaju integritet i budućnost naroda u Sandžaku. "Oni koji ne poštuju žrtve progona nemaju pravo na budućnost. Vlasti dolaze i prolaze, a mi ćemo i dalje ostati dosledni i ponavljati svoje zahteve", rekao je Zukorlić. "Pohodu na Hadžet" i obeležavanje 4. septembra - Dana šehida protekao je bez vidljivog prisustva policije i bez incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track