SVAKI SRBIN NERASKIDIVO JE POVEZAN SA KOSOVOM! Ovako je govorio patrijarh Pavle, govorio je da SVAKA BEBA OVO PRVO TREBA DA ČUJE
Patrijarh Pavle, Foto: Dado Đilas

PATRIOTIZAM

SVAKI SRBIN NERASKIDIVO JE POVEZAN SA KOSOVOM! Ovako je govorio patrijarh Pavle, govorio je da SVAKA BEBA OVO PRVO TREBA DA ČUJE

Društvo -

Patrijarh Pavle od srca je govorio o otadžbini i Kosovu i Metohiji

Pokojni patrijarh Pavle ostao je u srpskom narodu upamćen po svojim brojnim mudrostima.

O Kosovu je govorio od srca, pozivajući u svojim poslanicama vernike da ispune kosovski, svetolazarevski zavet, jer Kosovo i Metohija „nije samo pitanje srpske teritorije“, nego je pitanje duhovnog bića Srba.

- Ako držimo taj zavet, niko nam neće oteti Kosovo i Metohiju. Pozivamo sve, počevši od političara i naučnika do najskromnijih i najmlađih sinova i kćeriju naše otadžbine, da svojim radom i čestitim življenjem zaslužimo i sačuvamo pred Bogom Kosovo i Metohiju - rekao je on u uskršnjoj poslanici 2008. godine koju su potpisali i svi arhijereji SPC.

Ipak, njegove reči o Kosovu mnogi i dan danas pamte. Govorio je o otadžbini, srcu Srbije, i značaju Kosova i Metohije za naš narod.

Visoki Dečani, manastir Visoki Dečani, manastir Dečani, Dečani, SPC
foto: Profimedia

Ovo su te reči:

- Kosovo i Metohija su sastavni deo života svakog pravoslavnog Srbina, kao što je i svaki Srbin neraskidivo povezan sa Kosovom i Metohijom. To nije samo teritorija. To je pitanje našeg duhovnog bića.

- Otadžbina je srce čoveka, a mi smo u svoja srca postavili Kosovo i Metohiju. Neka svakom roditelju Kosovo i Metohija budu jedna od prvih reči koje će šapnuti svom novorođenom detetu! Neka svaki ratar prvu brazdu zaore i posveti Kosovu i Metohiji! - rekao je tada Patrijarh Pavle.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

01:59

KAO DA NIJE PROŠLO 12 GODINA: Patrijarh Pavle nije živeo za sebe, nego za svet ZATO ŽIVI VEČNOST!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track