02:58

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE PRED ODLAZAK NA PUT! Sezona odmora uveliko počela, evo kakve su cene KAFE I HRANE u inostranstvu

leto

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE PRED ODLAZAK NA PUT! Sezona odmora uveliko počela, evo kakve su cene KAFE I HRANE u inostranstvu

Društvo -

Leto nam je već zakucalo na vrata, a sezona odmora i putovanja počela je još i pre toga. Ukoliko se, ipak, još niste odlučili gde ćete provesti odmor, mi vam donosimo zanimljivosti i informacije koje će vam olakšati putovanje, ma gde planirali da se odmorite.

Posle dve godine ograničenih mogučnosti kada je reč o putovanjima, više nam ni gužve na granici neće smetati, naprotiv, mnogi smo ih se i te kako uželeli. Iako naši državljani najčešće odmor provode u Crnoj Gori i Grčkoj, sve je više onih koji zaplivavaju na hravtskom ili bugarskom primorju.

granica, carina
foto: RINA

Zato je važno da znate da je granični prelaz ka Hrvatskoj Šid-Batrovci često zakrčen pa je bolji izbor recimo prelaz Bačka Palanka, Bezdan ili Sremska Rača. Takođe, komšije su strože od nas kada je reč o vožnji u alkoholisanom stanju pa su tako kazne i do 3 000 evra. A ukoliko se odlučite za Bugarsku, morate imati vinjetu, u protivnom plaćate 50 evra.

Grčka, plaža, more, letovanje
foto: Shutterstock

Šta je važno da znamo pre odlaska na putovanje i kako da izaberemo najbolju destinaciju prema svojim mogućnostima, te trikove otkrila je u Jutarnjem programu Kurir televizije Aleksandra Mikata iz Turističke organizacije Beograda i dugogodišnji turistički novinar.

- Ljudi se suočavaju sa poskupljenjima sada. 2019. godine nije bilo toliko turista, a agencije su zakupile dosta smeštaja. Ove godine je drugačije. Što se tiče Grčke, meni je najveći šok bila cena girosa sada, koja je 4,5 evra. Olimpijska regija je dosta jeftinija od Halkidikija. Na ostrvima je na primer giros jeftiniji od kafe. Ulje je skuplje, brašno je skuplje. Čudne su cene, voće je evo jeftinije. Treba dobro rasporediti novac po danima. Luksuzni restorani su skupi i nepristupačni kao i launč barovi. Ko ide da se sunča, kupa može da prođe povoljno i dalje - rekla je Mikata.

Aleksandra Mikata
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:07

Aleksandar Seničić i Predrag Milenković o uslovima za putovanje van granica Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track