Danas o primeni formule plaćanja po učinku u zdravstvu

Ministarstva zdravlja

Danas o primeni formule plaćanja po učinku u zdravstvu

Društvo -
Sastanak organizuje ministarstvo u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, a prisustvovaće predstavnici svih domova zdravlja u Srbiji, reprezentativni sindikati u oblasti zdravstva, komora i udruženja pacijenata

BEOGRAD - U Beogradu će danas biti održan sastanak na kome će biti reči o primeni kapitacione formule u domovima zdravlja, koja podrazumeva plaćanje po učinku, saopštilo je Ministarstva zdravlja.

Sastanak organizuje ministarstvo u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, a prisustvovaće predstavnici svih domova zdravlja u Srbiji, reprezentativni sindikati u oblasti zdravstva, komora i udruženja pacijenata.

Kako je ranije najavljeno, primena kapitacione formule počeće da se primenjuje u Srbiji od 1. oktobra, a podrazumevaće plaćanje po učinku, na osnovu proseka zdravstvene ustanove u kojoj lekar radi.

Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja predložila su prošle nedelje predstavnicima sindikata zaposlenih u zdravstvu povećanje oktobarskih plata za dva odsto i isto toliko povećanje u aprilu sledeće godine.

Rečeno je da plate zaposlenih u zdravstvu neće biti smanjivane, a primenom "kapitacione formule", kojom će se plate vrednovati po učinku i obimu posla, to povećanje bi za neke moglo da iznosi do dva odsto, a za neke i više od četiri odsto.

"Od 1. oktobra počeće se sa uvođenjem "kapitacione formule" koja će značiti nagrađivanje po učinku, to nije velika suma, pa će neki primiti četiri odsto više, a niko neće primiti manje od postojeće plate", rekla je tada ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track