MUKE ZA ONE KOJI BI DA UPIŠU FON, ARHITEKTURU ILI HEMIJU! TO SE NAJTEŽE UPISUJE! Objavljene preliminarne rang-liste s prijemnog
Studenti / Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

VAŽNO ZA STUDENTE!

MUKE ZA ONE KOJI BI DA UPIŠU FON, ARHITEKTURU ILI HEMIJU! TO SE NAJTEŽE UPISUJE! Objavljene preliminarne rang-liste s prijemnog

Društvo -

Za upis na ova tri fakulteta bilo je potrebno najmanje 72,5 poena, dok se na Šumarskom i Filološkom može upasti i sa tek 29 bodova na prijemnom

Sudeći po preliminarnim rang-listama sa prijemnog ispita na fakultetima Univerziteta u Beogradu, ove godine je najteže bilo upisati Hemijski, Arhitektonski i Fakultet organizacionih nauka (FON).

Na Hemijskom fakultetu, iako konkurencija nije bila žestoka budući da se za 185 mesta borilo 240 kandidata, za upis na smeru hemije bilo je potrebno čak 86,6 poena, koliko je imao poslednji kandidat iznad crte.

Hemijski fakultet
Hemijski fakultetfoto: Google Street View

Inače, prvih 17 kandidata za upis na ovom fakultetu osvojilo je maksimalnih 100 poena na prijemnom ispitu. Na smeru biohemija najmanje ostvarenih poena za prolaz bilo je 76,98, a na smeru hemija životne sredine 54,38. Na Arhitektonskom fakultetu se za 304 upisna mesta borilo duplo više budućih brucoša, njih 656 prijavljenih, a poslednji kandidat iznad crte osvojio je 75 bodova na prijemnom.

Navala na IT

Najveće interesovanje ove, kao i prethodnih godina bilo je za FON, sa čak 2.299 prijavljenih kandidata za 840 mesta. Mogućnost da postanu studenti smera informacioni sistemi i tehnologije na ovom fakultetu ostvarili su kandidati koji su na prijemnom osvojili 72,5 bodova i više, dok je za upis na smeru menadžment i organizacija bilo neophodno najmanje 74,8 poena na prijemnom.

FON
FONfoto: Printscreen

Iako je Elektrotehnički fakultet (ETF) i dalje prvi na listi po pitanju visine školarine (smer softversko inženjerstvo - 243.000 dinara), zainteresovanost za upis na ETF je i dalje velika. Ove godine su se prijavila 1.162 kandidata, a primaju 720. Poslednji budući akademac na listi iznad crte za smer elektrotehnika i računarstvo (primaju 504 kandidata) osvojio je 61,06 bodova na prijemnom, a na smeru za softversko inženjerstvo (primaju 180) 68,14 poena.

Elektrotehnički fakultet
Elektrotehnički fakultet foto: Marina Lopičić

Inače, na prijemnom za ETF su po 100 bodova osvojila čak 33 buduća brucoša zahvaljujući nagradama sa takmičenja. Takođe, na preliminarnoj rang-listi sa prijemnog ispita na Građevinskom i Mašinskom fakultetu po prvih sedam budućih studenata imalo je maksimalan broj poena.

Medicinski fakultet, koji važi za jedan od najtežih, rangirano je 1.224 kandidata koji su polagali prijemni, a ukupno se prima 660, od kojih je poslednji iznad crte osvojio 60,04 poena.

Medicinski fakultet
Medicinski fakultet foto: Nebojša Mandić

Svi se upisali

Međutim, najviše slobodnih mesta ostalo je na Bogoslovskom i Fakultetu za fizičku hemiju, gde se na 100 upisnih mesta prijavio samo 41 kandidat, a poslednji rangirani je na prijemnom imao ukupno 46,16 bodova. Pravoslavni bogoslovski fakultet biće bogatiji za 147 brucoša, iako se na prvoj godini prima 230. Ipak, oni koji su polagali prijemni ostvarili su odličan rezultat, jer je i onaj najlošiji kandidat imao 78,18 poena. Takođe, na 100 slobodnih mesta na smeru za srpski jezik i književnost na Filološkom prijavilo se tek 47 zainteresovanih, od kojih je najlošije rangiran imao tek 29 poena na prijemnom. Sa isto toliko bodova može se ove godine upisati i Šumarski fakultet.

Konačne rang-liste za upis na fakultetima biće objavljene do 11. jula.

Kurir.rs / I. Ogarević

Bonus video:

01:56

STUDIRANJE U INOSTRANSTVU: 30 svetskih univerziteta na jednonedeljnom online događaju za mlade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track