03:14

MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

kovid je veća opasnost od majmunskih boginja

MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

Društvo -

U Srbiji je od 17. juna 2022. godine do danas registrovano pet importovanih potvrđenih slučajeva obolevanja od majmunskih boginja, među osobama muškog pola.

Slučajevi su registrovani na teritoriji Beograda i Vojvodine, a svi slučajevi imaju tipičnu kliničku sliku majmunskih boginja sa razvojem osipa.

Dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula, smatra da majmunske boginje nisu toliko opasne i da nema razloga za paniku, ipak treba izbegavati kontakte sa ljudima koji su boravili na područijima Afrike odnosno Konga.

Aleksandar Stojanović
foto: Kurir Televizija

- Nije veliki razlog za paniku. Ipak su one mnogo blaže i klinička slika je malo drugačija. Onaj osip i kraste po telu su malo nezgodinije. Prenosi se seksualnim putem. Imali smo čoveka iz Nemačke koji je to doneo, a inače ova bolest potiče iz Afrike odnosno Konga. Opet kažem kao lekar nije smrtonosno, ali da izbegavate kontakte sa ljudima koji su rizični i koji su boravili na tim područijima - rekao je Stojanović.

Dodatno plaši i to što korona brojke ponovo rastu. Direktor DZ Palilula upozorava da postoji mogućnost ponovnog uvođenja mera nakon leta i odmora.

- Mnogo veća opasnost je kovid. Jer, povećanje broja obolelih svakog dana raste i povećan je broj ljudi na respiratoru. Kovid nije prestao, a ovo blago povećanje broja obolelih vam daje do znanja da razmišljate o 4. dozi. Vakcina je i dalje besplatna i to je savet da se uradi. Ja se plašim da ćemo posle godišnjih odmora i leta početi ponovno obavezno uvođenje maski - rekao je Stojanović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:54

MAJMUNSKE BOGINJE SU VEOMA NEPREDVIDIVE Mikrobiolog objasnila kako se bolest leči, ali i koliko nam je ovaj VIRUS BLIZU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track