AKO IMATE OVE SIMPTOME MOŽDA STE ZARAŽENI KORONOM I TREBA DA SE TESTIRATE: Posebno obratite pažnju na JEDNO!
Foto: Shutterstock

pOSLEDNJIH DANA Porast broja zaraženih

AKO IMATE OVE SIMPTOME MOŽDA STE ZARAŽENI KORONOM I TREBA DA SE TESTIRATE: Posebno obratite pažnju na JEDNO!

Društvo -

Sedmi talas korone u našoj zemlji je počeo, a Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) upozorio je da "rast varijanti BA.4 i BA.5 omikrona sugeriše da će one postati dominantne" i da će u celoj Evropskoj uniji verovatno rezultirati porastom novih slučajeva.

I pored vodećih sojeva korone, koje karakterišu simptomi poput povišene temperature, glavobolje, malaksalosti, bola u mišićima i curenje iz nosa, lekari upozoravaju da nova podvarijanta udara i na stomak.

- Mučnina i povraćanje mogu biti prisutni kod dve trećine pacijenata sa koronom. Približno 40 odsto pacijenata sa kovidom će imati gubitak apetita, a do 50 odsto će imati dijareju, bol u stomaku je ređi, javlja se u manje od 10 odsto - navodi se u studiji.

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da su korona brojke u porastu zbog prisustva nove podvarijante omikrona.

dr Žarko Ranković
foto: Prinskrin

- Činjenica je da je sada leto i da pojavu mučnine, povraćanja, dijareje i bola u stomaku ne treba odmah vezati za kovid, jer su prisutni i stomačni virusi i razne bakterije na putovanjima, ali u nekim slučajevima i ovi simptomi mogu biti deo kliničke slike.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

03:59

SLEDI NAM SCENARIO KAO PROŠLE JESENI? Korona bukti na popularnim turističkim destinacijama: Doktori predviđaju PRAVU EKSPLOZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track