NEMA BABE KOJA ĆE DANAS PUSTITI DETE NA BAZEN ILI NA REKU I JEZERO DA SE KUPA Srbi na današnji dan praktikuju nesvakidašnji običaj
Foto: Shutterstock

usred luciferovih dana i toplotnog talasa

NEMA BABE KOJA ĆE DANAS PUSTITI DETE NA BAZEN ILI NA REKU I JEZERO DA SE KUPA Srbi na današnji dan praktikuju nesvakidašnji običaj

Društvo -

Danas ne valja nikoga sahranjivati, niti se svađati ili psovati

BEOGRAD - Iako iz dana u dan temperatura raste i bliže nam se vikend-vrućine za kad su najavljene temperature od oko 40 stepeni, naše babe veruju da se na današnji dan ne valja kupati ni u reci, ni u jezeru a u modernim vremenima ni u bazenu!

Razlog tome jeste veliki crkveni praznik i krsna slava - Sveti Prokopije, koji se obeležava 21. jula.

Na njegov dan ne rade se ni teški ni važni poslovi nego se ostavljaju za drugi dan. U pojedinim delovima Srbije zabranjuje se i kupanje.

Na Svetog Prokopija se ne valja kupati u reci, jezeru a izbegava se čak i kupanje na bazenu, pa i sahranjivanje, a povrh svega ne valja se ni svađati, ni psovati.

Loznica, bazen
foto: Kurir/T.I.

Tako se i na Tviteru povela priča na crkvenu temu i bapsko verovanje!

- Sutra je onaj praznik kad babe ne daju deci da idu na jezero i bazen. Verujte četri godine sam radila na bazenu, broj kupača se prepolovi, napisala je jedna Snežana na Tviteru pa dodala: "Prokopije, kažu babe ne valja da se kupa u otvorenoj vodi."

komentari, Sv Prokopije
foto: Printscreen/Twitter

Kurir.rs/Twitter/Wikipedia/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track