USTAŠE SU POKLALE 20 SRPSKIH DEČAKA I DEVOJČICA I POSTAVILI IH U KRUG, JEDNO NA DRUGO: Parastos žrtvama u nedelju u Busijama!
Foto: Printskrin

dečije mrtvo kolo

USTAŠE SU POKLALE 20 SRPSKIH DEČAKA I DEVOJČICA I POSTAVILI IH U KRUG, JEDNO NA DRUGO: Parastos žrtvama u nedelju u Busijama!

Društvo -

Jula 1942. godine, u Mašvinskoj šumi, u okolini Slunja, desio se jedan od najužasnijih pokolja srpske dece na Kordunu, od strane vojske nacističke i ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Dečje mrtvo kolo
foto: Printskrin

Na proplanku je bilo poređano 20 dečijih leševa. Bilo je deset devojčica i deset dečaka, raspoređenih u krug. Nijedno dete nije bilo starije od sedam godina. Deset golih, zaklanih devojčica leželo je raširenih nožica i ručica spajajući se tako u krug. A na njih su neljudi u crnim ustaškim uniformama cinično poređali deset golih dečaka – stomak na stomak. I tako su, u krugu mrtvih ležala ova mrtva srpska deca, izložena neopisivom iživljavanju i pre i posle svoje mučeničke smrti. Jedno na drugom, deset parova u krug.

Jasenovac
foto: Printscreen, Privatna Arhiva, Profimedia

U nedelju 24. jula 2022. godine u beogradskom naselju Busije biće obeleženo 80 godina od pokolja dečaka i devojčica u šumi Mašvina koje se dogodilo tokom ustaške ofanzive u periodu od 18. do 21. jula 1942. godine. Taj monstruozni zločin nazvan je "Dječje mrtvo kolo u Mašvini".

Istog dana biće održani parastos i komemoracija za 582 srpske žrtve koje su ustaše 31. jula 1942. godine masakrirale u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u selu Sadilovcu na Kordunu.

Jasenovac
foto: Arhiva

U hramu Svetih Ćirila i Metodija u Busijama u 10.00 sati biće služen parastos za žrtave ustaškog pokolja u Mašvini i Sadilovcu. U 11.00 časova u Parohijskom domu biće održana komemoracija žrtvama ustaškog pokolja, a o ovim strašnim zločinima govoriće - Bojan Arbutina (istoričar, kustos Muzeja genocida u Beogradu), Mile Bosnić (istraživač zločina na Kordunu), Mirko Radaković (potomak žrtava i istraživač zločina na Kordunu), Dejan Stojaković (glumac koji čita sećanja i svedočenja preživelih).

Jasenovac
foto: Muzeja žrtava genocida

Potresne stihove koji oslikavaju monstruozne zločine hrvatskih ustaša nad srpskim narodom sa područja Korduna “Na Kordunu grob do groba” izvodi članice grupe “Banija”.

Predviđeno je potpisivanje inicijative za nazive ulica u Beogradu u znak sećanja na nedužne srpske civilne žrtve - Ulica Dječjeg Mašvinskog kola i Ulica Sadilovačkih žrtava.

Jasenovac, ustaše
foto: arhiva

Inicijator i pokretač obeležavanja 80. godišnjice stradanja srpskih civila na slunjskom delu Korduna, kao i parastosa i komemoracije je Zavičajni klub Kordunaša iz Beograda, zajedno u saradnji sa Udruženjem Krajiških Srba Prelo iz Čikaga, zatim Udruženjem Krajišnika iz Pančeva, Krajiškim privrednikom iz Beograda i Savezom Srba iz regiona takođe iz Beograda.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track