UŠLA SAM U SECOND HAND I VIDELA HALJINU OD 1.500 DINARA! Ne bih se iznervirala da nisam gledala NOVE u radnji! NA OVO SVI DA PAZE!
Haljina / Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter

(NE) KUPUJTE

UŠLA SAM U SECOND HAND I VIDELA HALJINU OD 1.500 DINARA! Ne bih se iznervirala da nisam gledala NOVE u radnji! NA OVO SVI DA PAZE!

Društvo -

Kupovina robe iz "druge ruke" najčešće je veoma isplativa, ali ne i tokom sezonskih sniženja, kad neke artikle u prodavnici polovne odeće možete platiti i dvostruko više nego da ste kupili isti takav nov

Kupovina polovne garderobe u sekend hend radnjama odavno se odomaćila na srpskom tržištu, pa tako dok jedni prodaju robu po veoma pristupačnim cenama, neki trgovci to koriste prilično nefer i - "lupaju cene".

Tako, ukoliko ne obratite pažnju može da vam se desi da, posebno sada tokom sezonskog sniženja, polovnu haljinu platite duplo skuplje nego novu u prodavnici na sniženju!

Cena polovne haljine
Cena polovne haljinefoto: Privatna arhiva

Čitateljka Kurira obratila se našem listu kad je na haljini u prodavnici polovne robe videla cenu od 1.500 dinara.

Jeftinije je iz fotelje

Majice onlajn već od 20 dinara

Oni koji nemaju problem s nošenjem odeće iz "druge ruke" verovatno su već upoznati sa cakama onlajn kupovine. Naime, ukoliko bi neko da prođe što jeftinije, može u pretrazi na svakom oglasniku da ode na opciju niže cene i tako nađe stvari koje su maltene - džabe.

Ovim povodom istraživali smo šta se sve može naći putem oglasnika i nabasali na mušku majicu s polo kragnicom za 20 dinara, bermude za 100 dinara, a sportski šorcevi za muškarce su i od 50 dinara. Kad je odeća za dame u pitanju, u oglasima se mogu pronaći i haljine od 60 do 100 dinara, majice od 40 od 50 dinara, ali i razni modeli sukanja sa cenama od 50 dinara pa naviše. Što se obuće tiče, na oglasnicima se isto tako mogu pronaći japanke već od 150 i 170 dinara, i to dobro očuvane, ili pak papuče za stotinak dinara, a klompe i od 300-400 dinara.

Polovno skuplje

- Uvek obilazim prodavnice polovne robe jer se tamo mogu naći zaista kvalitetne, brendirane stvari po niskim cenama. Ipak, sada sam ušla u prodavnicu u centru grada i tamo naišla na prilično visoke cene. Osim haljine, koja košta 1.500 dinara, a nije brendirana, već je kineska, majice su 700 dinara, a za muža sam gledala muške košulje, koje su i do 800 dinara, pantalone su 1.000 dinara - kaže Jelena V. za Kurir i dodaje da je u besu izašla iz radnje - praznih ruku.

Cena nove haljine
Cena nove haljinefoto: Privatna arhiva

- Shvatila sam da mi je bolje da sačekam da počnu da spuštaju cene i da pazarim onda kad daju sve po 500, pa i 300 i 150 dinara. Iako je tada roba već dosta probrana, može se pronaći ponešto. Svakako mislim da je bezobrazluk samo naplaćivanje nečega što je već nošeno za tako mnogo novca, a nije neki poznati brend u pitanju. Posebno me je iznerviralo jer sam dan ranije videla da na sniženjima u šoping centrima i u prodavnicama poznatih robnih marki ima ženskih majica i za 300 dinara, haljina za 800 dinara... - kaže ona i zaključuje da bi ono što je zatekla minule nedelje značilo da je polovna roba zapravo duplo skuplja od nove!

Svakako, s druge strane postoje i one prodavnice s polovnom odećom gde jedan odevni komad možete platiti i 150 dinara, a svakako za stotinak dinar možete kupiti majicu, haljinu, farmerke i na nekoj od tezgi na buvljim pijacama. Dakle, nije nužno da će vas neko "odrati", već je važno da znate gde su cene niže i za koliko.

Gde je jeftinije

Shodno tome, kad pažnju s polovne robe skrenemo na novu, važno je da napomenemo da je upravo u toku sezonsko sniženje letnje odeće i obuće. Natpis "Sale" i drečavi posteri koji nas pozivaju u šoping već nas uveliko privlače sa izloga velikog broja prodavnica poznatih svetskih brendova. A u njima, kako smo se i sami uverili, ima jeftine odeće, dok neki baš i ne opravdavaju natpis, koji je očito tu samo da namami kupce.

Cene polovne i nove odeće

1.500 - cena haljine u sekend hend prodavnici

700 - cena ženske majice u sekend hendu

800 - muška košulja u sekend hendu 1.000 - muške pantalone u sekend hendu

799 - cena nove haljine u prodavnici poznatog brenda

350 - cena ženske majice u prodavnici poznatog brenda

1.000 - cena muške košulje u prodavnici poznatog brenda

1.050 - cena novih muških pantalona u prodavnici poznatog brenda

* Cene su izražene u dinarima

Svakako, formiranje cena sloboda je svakog trgovca, kaže Dejan Gavrilović, predsednik organizacije Efektiva.

Dejan Gavrilović
Dejan Gavrilović foto: Medija Centar Beograd

- Trgovac je potpuno slobodan da sam formira cene. Na kupcu je da "uzme ili ostavi". Svako kupuje ono što želi. To važi i za prodavnice polovne robe, a i za ove nove. Ono na šta potrošač treba da obrati pažnju svakako je sam kvalitet onoga što kupuje - kaže Gavrilović i dodaje da se za svaki slučaj moraju čuvati fiskalni računi.

- Bilo da je roba polovna ili nova, potrošač uvek ima pravo na reklamaciju. Zakon mu daje pravo na saobraznost, koja podrazumeva da ukoliko se proizvod ili usluga, uslovno rečeno, pokvare u roku od prvih šest meseci od kupovine, potrošač ima prava da bira između popravke, zamene ili raskida ugovora, odnosno povraćaja novca - kaže on, navodeći da saobraznost zapravo obavezuje trgovca da u zakonski predviđenom roku ostvari ono što je zahtev potrošača u slučaju da je proizvod neispravan, kao i da to važi i za polovnu i za novu robu.

- Nije bitno da li roba košta jedan dinar ili sto hiljada. Ako je neko majicu platio i dinar, i ona se pocepa u roku od šest meseci, prodavnica u kojoj ju je kupio je dužna da mu vrati i taj jedan dinar, ako proizvod donese na uvid s fiskalnim računom. To važi za one koji prodaju polovnu robu, a i za onu koja je nova, i košta više - pravilo je isto. Zakon je tu da štiti potrošača, a odabir koliko će nešto da plati je samo na njemu - zaključuje predsednik Efektive.

Sada je vreme za kupovinu novih stvari

Sezonska sniženja nove robe u toku

Sezonsko sniženje je prodaja robe po sniženoj ceni nakon proteka sezone i najviše dva puta godišnje.

- Započinje u razdoblju između 25. decembra i 10. januara i od 1. ili 15. jula. Može trajati najviše 60 dana - objašnjeno je ranije na sajtu Potrošač.info. Tamo se takođe navodi da je trgovac u slučaju prodaje robe sa sniženom cenom dužan da na prodajnom mestu jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu. Ipak, u praksi se, kako se navodi, često dešava i da trgovac oglasi najviši procenat sniženja, a da je u maloprodajnom objektu zanemarljiv broj artikala po toj ceni.

Suzana Trajković

Bonus video:

01:11

(VIDEO) OVAKVU KOŠULJU BI SVAKO ŽELEO! Apsolutno ju je nemoguće uflekati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track