Vlast neće kontrolisati medije
Foto: Kurir

Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja

Vlast neće kontrolisati medije

Društvo -
Država nema pravo da se meša u uređivačku politiku i to nova vlast neće raditi, neće ni neposredno ni posredno vršiti bilo kakav pritisak na medije

BEOGRAD - Nova vlast neće kontrolisati medije, a cilj je da do marta 2013. donese paket zakona koji će omogućiti slobodu i nezavisnost medija, kaže ministar Petković. Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković kaže da će medijski zakoni biti po evropskim standardima."To ćemo uraditi u saradnji sa evropskim organizacijama. Kao ministar ne želim da utičem na medije, na to nemam ni zakonsko ni moralno pravo", rekao je Petrković.

Ministar kulture je rekao da medijska strategija za period do 2016, koju je prethodna vlada usvojila 28. septembra prošle godine "predstavlja osnov je za dalji rad" i da će radne verzije pripremljenih zakona biti još jednom razmotrene pre nego što uđu u javnu raspravu.

"Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja rad na tekstu pet zakonskih projekata, koji je započela prethodna vlada. Potrebna su ekspertska, terminološka i tehnička usaglašavanja i u tom smislu će biti rešeno pitanje pretplate", kazao je Petković.

Petković je rekao da je ministarstvo kulture dužno da normativno obezbedi za javne medijske servise stalan i stabilan izvor finansiranja i uređivačku autonomiju i istakao da će se ono držati evropskih standarda kada je u pitanju finansiranje javnih servisa.

"Država nema pravo da se meša u uređivačku politiku i to nova vlast neće raditi, neće ni neposredno ni posredno vršiti bilo kakav pritisak na medije. RTS i RTV moraju da obavljaju informativnu i kulturnu delatnost od opšteg interesa u korist svih građana Srbije. Nova vlast će kroz zakonsku regulativu, poštujući sve evropske propise u ovoj oblasti, obezbediti nezavisnost uređivačke politike i stabilno finansiranje", rekao je Petković, precizirajući da je izbor generalnog direktora je u nadležnosti Upravnog odbora RTS.

Ministar Petković je kazao za beogradski mediji da je tema sastanka koji je imao prošle sedmice sa RTS bio problem finansiranja javnih servisa, dok je na sastanku OEBS-om razgovarano o saradnji na zakonskim i drugim projektima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track