RAK PLUĆA JE PODMUKLA BOLEST Dr Stjepanović: Pušači, ove simptome ne smete da ignorišete
Foto: Ana Paunković

PAŽNJA

RAK PLUĆA JE PODMUKLA BOLEST Dr Stjepanović: Pušači, ove simptome ne smete da ignorišete

Društvo -

Doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju, rekao je da se u toj ustanovi svake godine obavi oko 4.000 bronhoskopija, od toga skoro 70 odsto radi dijagnostikovanja raka pluća.

- Treba insistirati na ranoj dijagnostici, da se pacijenti na vreme jave lekaru, poručuje Stjepanović.

U ovom sedmom talasu, omikron varijanta koronavirusa i podsojevi, ne napadaju pluća u tolikoj meri kao u prethodnim talasima.

Ipak, jedna bolest, na koju utiče mnogo faktora rizika, svakog dana odnese čak 13 života, a od raka pluća u Srbiji dnevno oboli najmanje 20 ljudi. Ova upozoravajuća statistika stavlja nas na prvo mesto u Evropi po smrtnosti od ove maligne bolesti.

Uoči prvog avgusta, Svetskog dana borbe protiv raka pluća, doktor Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a, da od raka pluća godišnje u svetu oboli oko dva miliona ljudi. Rak pluća je u svetu na drugom mestu po učestalosti svih malignih bolesti, dok je u Srbiji na prvom mestu.

Rak pluća
foto: Profimedia

U Klinici za pulmologiju svake godine se obavi oko 4.000 dijagnostičkih bronhoskopija, od toga skoro 70 odsto je išlo u pravcu dijagnostike raka pluća, izneo je podatak.

"Veliki je pritisak na Kliniku za pulmologiju, svaki dan se pregleda oko 250 pacijenata se pregleda, 20 do 30 se hospitalizuje, hospitalizuje se 100 pacijenata za nedelju dana", rekao je Stjepanović.

To je, kako kaže, jedina pulmološka ustanova koja je 24 sata otvorena za plućne bolesnike.

Govoreći o simptomima, dr Stjepanović kaže da oni traju mesecima pa i godinama, od raka pluća najčešće obolevaju pušači, preko 90 odsto obolelih su pušači, zbog konzumacije duvana kašlju i iskašljavaju ujutru, pa je njima to normalno, svoje simptome kasno prijavljuju.

Pušači da obrate pažnju, da li češće kašlju, da li više iskašljavaju, dolazi li do gubitka apetita, iskašljavanja krvi, upozorava doktor.

Prema njegovim rečima, pluća su veliki organ, ima dosta prostora, desi se da rak poraste i nekoliko centimetara dok se ne jave ozbiljni simptomi.

Češće obolevaju muškarci, oni su češće i pušači, bolest pogađa osobe preko 50 godina.

Pored faktori rizika, tu su i genetske predispozicije, aerozagađenje.

dr Mihailo Stjepanović
foto: Ana Paunković

Stjepanović kaže da nema liste čekanja. Za bronhoskopiju, koja je ključna za postavljanje patohistološke verifikacije promene u plućima, čeka se desetak dana.

"Imamo dve godine na klinici novi CT grudnog koša, uradi se skener grudnog koša. Najviše treba insistirati na ranoj dijagnostici, da se pacijenti na vreme jave lekaru, svi koji spadaju u rizične grupe da se jave na pregled", kaže Stjepanović.

Rak pluća je, navodi Stjepanović, podmukla bolest, jave se pacijenti kada postoje udaljene metastaze, svega 20 odsto pacijenata se operiše.

Druga opcija su imunobiološke terapije, koje postoje dve godine.

"Imamo nekoliko stotina pacijenata koji su na najsavremenijim terapijama, deluje na sam rak pluća, target terapija sa mnogo manje neželjenih efekata, sa boljim kvalitetom života kod pacijenata, sa dužim preživljavanjem, ranije je bilo preživljavanje prosečno nekoliko meseci", istakao je Stjepanović.

Govoreći o koroni, kaže da je ceo zdravstveni sistem bio okrenut kovidu.

"U kovidu smo sproveli nekoliko akcija zajedno sa RTS-om i lekarima Klinike za pulmologiju da skrenemo pažnju, kao što je bio pregled medijskih ličnosti, a bile su i akcije povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima", zaključio je dr Stjepanović.

Kurir.rs- RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track