EKSPRESNA REAKCIJA POSLE PISANJA KURIRA! Tužilaštvo formiralo predmet o MUČILIŠTU U STARAČKOM DOMU ROJAL U KRNJAČI
Foto: Kurir

HITNO!

EKSPRESNA REAKCIJA POSLE PISANJA KURIRA! Tužilaštvo formiralo predmet o MUČILIŠTU U STARAČKOM DOMU ROJAL U KRNJAČI

Društvo -

Prvo osnovno javno tužilastvo u Beogradu je povodom teksta objavljenog u dnevnom listu Kurir “Mučilište u staračkom domu - Rojalformiralo predmet radi provera navoda o nezakonitom radu u pomenutom domu, a sve u cilju utvrđivanja eventualnog postojanja krivičnih dela u radnjama zakonskih zastupnika i zaposlenih u domu.

Dom za stare Rojal
Dom za stare Rojalfoto: Kurir

Kako su naveli, zahtevom za prikupljanje potrebnih obaveštenja naloženo je UKP-u, prvo odeljenje da preduzmu sve neophodne dokazne radnje na terenu u saradnji sa nadležnim inspekcijama.

- Ovim putem tužilastvo apeluje na lica koja su boravila u domu da se jave u navedenu policijsku stanicu, ukoliko su povređena njihova prava dok su boravili u domu ili ako im je na bilo koji način bio ugrožen život nepružanjem adekvatne nege i svega ostalog sto je usmenim i pismenin dogovorima bilo utvrđeno pre smeštaja, sa njima ili članovima njihove porodice. Takođe, potrebno je da se jave i bivši zaposleni koji su prema navodima teksta dobijali pretnje od vlasnika - naveli su iz nadležnog Tužilaštva.

Podsetimo, po navodima bivših radnika "Rojala“, korisnici tog doma su gladovali danima, zbog neadekvatne nege neki su se suočili sa šugom, kao i raznim infekcijama.

Unutar ove ustanove šetaju mravi, a ako korisnici „nisu dobri“, kako tvrde bivši zaposleni, osoblje ih vezuje za krevet. Bivše radnice su tvrdile za naš list da im je bilo zabranjeno da pozovu Hitnu pomoć u slučaju da nekome od korisnika pozli, kao i da je doktor dolazio samo kada gazda to odobri.

Kako kažu, kuvarice raspolažu sa veoma malo sastojaka: samo dva kilograma mesa dnevno i malo povrća na 40 štićenika. Nakon što su odlučile da odu iz ove, kako kažu, „mučionice“, dobijale su pretnje od vlasnika doma na račun svoje bezbednosti i bezbednosti svojih porodica.

Inače, zbog objavljivanja ovog teksta vlasnik doma Filip Jakšić je pretio novinarkama Kurira, a nakon što je to prijavljeno policiji on je uhapšen.

Kurir.rs

Bonus video:

01:32

HITNO REAGOVALI: Posle pisanja Kurira inspekcija češlja dom na Petrovaradinu! Ćerka preminule: Konačno da neko reaguje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track