PREDATORU SA ARHITEKTONSKOG FAKULTETA PRETI ROBIJA OD 3 GODINE I OTKAZ! Tri studentkinje krivično gone profesora (FOTO)
Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

epilog afere

PREDATORU SA ARHITEKTONSKOG FAKULTETA PRETI ROBIJA OD 3 GODINE I OTKAZ! Tri studentkinje krivično gone profesora (FOTO)

Društvo -

Seksualnom predatoru sa Arhitektonskog preti zatvor do tri godine

Nakon što je Kurir u serijalu tekstova, s drugim medijima, pisao o seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, tri studentkinje su se ohrabrile da zlostavljača krivično gone, a predatoru preti otkaz, kao i robija do tri godine!

Pripadnici MUP su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu obavili razgovore sa studentkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a prethodno su povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje, a nakon razgovora s tužiocem tri devojke su se izjasnile da žele da to učine.

Advokatica Kristina Pavlović za Kurir kaže da je pored visine kazne okrivljenom, ako bude pravosnažno osuđen, od velikog značaja to što je ovo verovatno prvi predmet gde se kao osumnjičeno, odnosno okrivljeno lice pojavljuje profesor a u vezi s polnim (seksualnim) uznemiravanjem studentkinja:

Kristina Pavlović
Kristina Pavlović foto: Kurir Televizija

- Postupak sigurno neće biti lak, pre svega s ličnog, psihičkog odnosa prema predmetu, i za oštećene studente i za okrivljenog profesora. U slučaju pravosnažne osuđujuće presude, postoji osnov za otkaz ugovora o radu ili eventualno drugog ugovora koji je zaključen između fakulteta i profesora. Jedna od sankcija koje je moguće izreći presudom je i zabrana vršenja poziva, obavljanja delatnosti i dužnosti, gde bi i po sili zakona osumnjičenom bilo zabranjeno da radi kao profesor.

Bez odgovora

I fakultet i profesor nemi

Kako afera "Arhitektonski fakultet" dobija epilog, pokušali smo da stupimo u kontakt s dekanatom ove visokoobrazovne ustanove. Na naše pozive niko nije odgovarao, a odgovor na mejl s našim pitanjima nismo dobili. Takođe, pokušali smo da stupimo u kontakt i sa osumnjičenim profesorom, ali nam ni on nije odgovorio do zaključenja broja.

Za krivično delo nedozvoljene polne radnje zaprećena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić za Kurir kaže da je cilj bio i biće da se ohrabri svako ko trpi svaki vid polnog uznemiravanja da o njemu govori:

Zoran Pašalić
Zoran Pašalić foto: Kurir televizija

- Prijavljivanje je jedini način da se nasilnici osujete da čine ta dela. Na ovome nismo stali ni u ovom slučaju, stalno ćemo pratiti šta se dešava u daljem postupku. Presiraćemo fakultete da imaju svoje poverenike koji će da se bave zaštitom studenata. U slučaju da se podigne optužnica za krivično delo 182a, to ne isključuje mogućnost pokretanja disciplinskog postupka od strane fakulteta.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Bonus video

04:13

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Marić stao u odbranu profesora sa Arhitektonskog fakulteta ADVOKATICU JE OVO ŠOKIRALO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja