SANJA RADOJEVIĆ ŠKODRIĆ, DIREKTORKA RFZO: Svih lekova protiv kovida imamo dovoljno, spremni smo za jesen!
Foto: Promo

Nema nikakvih problema

SANJA RADOJEVIĆ ŠKODRIĆ, DIREKTORKA RFZO: Svih lekova protiv kovida imamo dovoljno, spremni smo za jesen!

Društvo -

Srbija je na vreme obezbedila sve ključne lekove protiv kovida 19 koji se primenjuju za sve grupe pacijenata i sve faze bolesti, od lakih do najtežih formi koje zahtevaju hospitalizaciju, i apsolutno smo spremni za jesen, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić povodom brojnih medijskih upita i aktuelne situacije s koronavirusum, kao i najskorijih primera iz regiona, gde nema dovoljno lekova protiv kovida.

Sanja Radojević Škodrić
Sanja Radojević Škodrićfoto: privatna arhiva

- Jedna smo od retkih zemalja koja je obezbedila sve ključne lekove prateći preporuke struke. Među prvima u Evropi i svetu smo uspeli da nabavimo neutrališuća monoklonska antitela i antivirusne lekove. Ono što je najvažnije, lekove imamo u dovoljnim količinama za sve pacijente i nikad nismo došli u situaciju da nemamo lek za pacijenta kome je potreban, kao što se dešava u drugim državama - rekla je Škodrićeva.

apoteka, lekovi
foto: Shutterstock

Kako je navela, pored specifičnih lekova protiv korone, imamo dovoljno i drugih lekova koji su značajni za lečenje pacijenata obolelim od koronavirusa, kao što su antibiotici, anestetici, infuzioni rastvori, antikoagulansi...

- Preporuke struke se kontinuirano prate, kao i razvoj novih inovativnih lekova, kako bismo obezbedili terapiju koja se pokazala efikasnom za terapiju kovida, a imajući u vidu stalnu mutaciju virusa - zaključila je direktorka RFZO.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track