OD SMRTNOSNE GROZNICE KOJU PRENOSE KOMARCI U SRBIJI UMRLE TRI OSOBE! Evo gde ima najviše zaraženih, ukupno obolelo 34 osobe!
Groznica Zapadnog Nila / Ilustracija, Foto: Shutterstock

ČUVAJTE SE

OD SMRTNOSNE GROZNICE KOJU PRENOSE KOMARCI U SRBIJI UMRLE TRI OSOBE! Evo gde ima najviše zaraženih, ukupno obolelo 34 osobe!

Društvo -

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", do 11. avgusta u Srbiji su registrovana 34 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, od koje su tri osobe preminule.

Oboljenja su prijavljena u Sremskom (jedan), Južnobačkom (četiri), Srednjebanatskom (šest) i Južnobanatskom (devet) okrugu i na teritoriji Grada Beograda (14).

- Od ukupno tri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu s tim oboljenjem, dva su registrovana na teritoriji Srednjebanatskog okruga i jedan na području Grada Beograda - navode iz "Batuta" i objašnjavaju kada je ova bolest najprisutnija:

- Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra. Inače, većina osoba (80 odsto) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti.

Kod manjeg procenta zaraženih osoba simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Međutim, kod pojedinih osoba (manje od jedan odsto) dolazi do komplikacija koje zahtevaju hospitalizaciju.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video:

04:01

VIRUS ZAPADNOG NILA PODIVLJAO U SRBIJI Doktor za Kurir TV otkrio šta se dešava sa komarcima ZA SVE KRIVE OGROMNE KLIMATSKE PROMENE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track