PRINC FILIP O ZLOČINU U GORAŽDEVCU: Velika je sramota međunarodne zajednice što su nisu otkrivene ubice dece! Istragu obnoviti!
Spomenik u Goraždevcu, Foto: Kurir

Navršilo se 19 godina od tragedije

PRINC FILIP O ZLOČINU U GORAŽDEVCU: Velika je sramota međunarodne zajednice što su nisu otkrivene ubice dece! Istragu obnoviti!

Društvo -

Navršilo se 19 godina od masakra u Goraždevcu kada su još uvek nepoznati počinioci ubili dvoje a ranili četvoro dece. Zločin je ostavio ogromne posledice na Goraždevac i sve povratničke sredine na #KiM, ali i veliku sramotu na obraz Međunarodne zajednice. Istragu treba obnoviti!

Goraždevac nakon masakra
Goraždevac nakon masakrafoto: EPA

Ovo je danas napisao princ-nalsednik Filip Karađorđević, na godišnjicu zločina u kojem su albanski teroristi 13. avgusta 2003. godine pucajuci na osamdesetak dece koja su se kupala na Bistrici ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đorda Ugrenovića (20).

Ni posle toliko godina nema odgovora ko je rafalom prekinuo njihovo detinjstvo na reci 500 metara od centra sela Goraždevca kod Peći.

To se desilo, kako je svojevremeno naveo Kosovo onlajn, u vreme navodnog mira i u prisustvu više hiljada naoružanih vojnika Kfora i brojnih međunarodnih policajaca. Za ovaj monstruozni zločin niko nije odgovarao.

Princ Filip Karađorđević
Princ Filip Karađorđevićfoto: Ustupljene fotografije

Roditelje dece stradale u ovom zlocinu su "posle dugogodišnjeg mučenja po sudovima i preuzimanja slučaja od Unmika, pozvali nadležni iz Euleksa" krajem decembra 2010. i saopštili im da "Euleks ne može da vodi istragu jer nema dovoljno argumenata".

Tokom istrage koja nije dala nikakve rezultate saslušano je 75 svedoka i pretreseno 100 lokacija.

Euleks je 25. decembra 2010. obustavio istragu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track