Najnovije vesti

NE ŽELI DA MU DECA ŽIVE NA SELU: Bivši muž zagorčao život Beograđanki, SUD ĆUTI, a deca ne mogu u školu i vrtić! PRAVA AGONIJA!
Foto: Profimedia, Nikola Anđić

PROBLEM

NE ŽELI DA MU DECA ŽIVE NA SELU: Bivši muž zagorčao život Beograđanki, SUD ĆUTI, a deca ne mogu u školu i vrtić! PRAVA AGONIJA!

Društvo

Redakciji Kurira se javila čitateljka čije dve devojčice, od četiri i šest i po godina, ne mogu da se upišu u predškolsko i prvi razred jer traje njen sudski spor s bivšim mužem oko starateljstva

Poznato je da kada su roditelji pred razvodom ili kad je brakorazvodna parnica između majke i oca u toku, a i kad se ona okonča - deca su ta koja najviše ispaštaju i trpe.

Ovaj problem na svojoj koži osetila je i čitateljka Kurira M. J., koja ima dve devojčice, od četiri i šest i po godina, a koje do okončanja sudskog spora ne mogu da se upišu u prvi razred i vrtić.

Naime, naša sagovornica je navela da je problem nastao kada se ona sa decom nedavno iz Novog Sada preselila u jedno beogradsko naselje.

- Pre četiri godine sam zakonski dobila starateljstvo nad decom. Kako sam zbog promene prebivališta zatražila od suda da se privremenom merom redukuje model viđanja oca sa decom, bivši muž je na to reagovao tako što je podneo protivtužbu u kojoj je on zatražio starateljstvo nad decom. Zbog toga smo mi opet na sudu i čekamo sudsku parnicu, koja je zakazana za 22. septembar - tvrdi M. J. i dodaje:

- Problematika se nastavlja zbog toga što, dok traje sudski proces, ja ne mogu da upišem mlađu ćerku u privatni vrtić, a stariju u prvi razred osnovne škole, kako to zakon nalaže.

Kako ona tvrdi, vaspitno-obrazovne ustanove u beogradskom naselju u kome žive traže i saglasnost oca za upis deteta u prvi razred.

- Međutim, otac je protiv toga da one pohađaju školu u ovom mestu jer, kako i sam kaže, ne želi da mu deca žive na selu. Zbog toga se i lično obratio nadležnim u tim ustanovama i to im rekao. Da škola ne bi snosila krivičnu odgovornost, mora da upiše dete, ali devojčica zvanično ne može da krene u školu dok sud ne donese odluku u našoj parnici, tačnije posle 22. septembra - navodi zabrinuta majka:

brak, razvod, sudija
foto: Profimedia

- Tada će školska godina uveliko početi i dete neće moći da obavi zakonsku obavezu, odnosno da krene u školu 1. septembra. Ne samo da nije mogla da pohađa predškolsko iz istih razloga već neće moći ni na početku godine da krene u školu sa drugarima koje pre toga tamo nije ni mogla da upozna.

Pitanje je da li će parnica tada biti održana, jer je već jednom odložena. Trebalo je da bude 23. jula. Moje dete zbog toga trpi i sedi kod kuće.

Takođe, naša sagovornica navodi i da su zbog ovog problema deca imala i problem s dobijanjem zdravstvenog osiguranja.

- Zbog odugovlačenja donošenja konačne odluke suda deca nisu mogla da dobiju knjižice. Pre četiri dana sam im na svoju ruku prebacila prebivalište iz Novog Sada u pomenuto beogradsko naselje i tek sada su one dobile zdravstveno osiguranje.

Osnovni javni sud u Novom Sadu

Ništa ne saopštavamo do okončanja parnice

Povodom problema naše čitateljke Kurir se obratio Osnovnom javnom sudu u Novom Sadu, koji je nadležan za pomenuti slučaj, sa pitanjem da li postoji mogućnost da se donese privremeno rešenje kojim bi maloletna deca mogla da ostvare prava, a koje bi po okončanju spora dobilo krajnju formulaciju, tj. bilo poništeno ili potvrđeno.

- Shodno odredbi člana 206. Porodičnog zakona, u postupku u vezi sa porodičnim odnosima javnost je isključena, te podaci iz sudskog spisa spadaju u službenu tajnu i nju su dužni da čuvaju svi učesnici u postupku kojima su ti podaci dostupni, a sudske odluke se donose spram svakog konkretnog slučaja i zahteva stranaka, nakon analize svih okolnosti i činjenica koje postoje u svakom pojedinačnom predmetu - naveli su iz službe za informisanje pomenutog suda.

Dodatna muka na sve to je što i jedna i druga devojčica imaju zdravstvenih problema, tačnije starija ćerka je rođena sa srčanom manom, a mlađa devojčica ima astmu sa vrlo čestim napadima, na terapiji je i koristi pumpicu.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

RODITELJI, RAZMISLITE O OVOME Otkrivamo prodajne i otkupne cene polovnih udžbenika OTKUPNA CENA 200 RSD, A EVO I PRODAJNE
01:58

RODITELJI, RAZMISLITE O OVOME Otkrivamo prodajne i otkupne cene polovnih udžbenika OTKUPNA CENA 200 RSD, A EVO I PRODAJNE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja