STIGLE KUĆI PRVE ČETVORKE DOBIJENE PRIRODNIM PUTEM: Roditelji samo na pelene i hranu mesečno troše 90.000 dinara
Foto: Printscreen/RTS

Velika radost u domu Gaćeša

STIGLE KUĆI PRVE ČETVORKE DOBIJENE PRIRODNIM PUTEM: Roditelji samo na pelene i hranu mesečno troše 90.000 dinara

Društvo -

Roditelji Iris, Inde, Irine i Ine trude se da ne razmišljaju o umoru, sve rade kao na traci, a samo na pelene i hranu za bebe mesečno potroše 90.000 dinara

Iris, Inda, Irina i Ina imena su trenutno najpopularnijih beba u našoj zemlji. Rođene su na Veliki petak 22. aprila, prevremeno u 28. nedelji trudnoće. Marija i Đorđe Gaćeša tada su postali prvi roditelji prirodno začetih četvorki u Srbiji.

- Saznali smo da nosim četvorke kada sam otišla na treći ultrazvuk, na prvom nam je rečeno da su blizanci, na drugom su bile trojke i tek na trećem ultrazvuku otkrili smo da su ipak četvorke - ispričala je majka Marija za RTS nakon što su bebe stigle u svoju sobu, posle meseci provedenih na Institutu za neonatologiju.

Trošak četiri puta veći

Marijina i Đorđeva peta ćerka Iskra, koja ima dve i po godine, sa uzbuđenjem je dočekala sestre. Sada su obaveze u porodičnom domu Gaćeša u Krnjači četiri puta veće. Kažu da im je dan kao na traci, jer svakoj bebi treba posvetiti pažnju.

Maja Gaćeša, četvorke
foto: Printscreen/RTS

Dnevno potroše po dva pakovanja pelena i dve kutije hrane, što mesečno košta oko 90.000 dinara, a potrebno im je još mnogo novca. Dva kreveca, a njih četiri. Za svaku kolica, flašica, dvostruko više cucli. Pelena unedogled. Jedna beležnica, bez koje se ne može. U njoj piše kada je koja beba ručala, kada je presvučena i okupana.

- Ne uključujem terapiju koju piju, koju mi moramo da kupujemo, sitnice i potrepštine koje im trebaju, kapi za grčeve, vitamine. Ne uključujem ni garderobu, tako da nam je potrebno mnogo novca - ističe majka ovih devojčica.

Pomoć preko mreža

Gaćeše kažu da im nije tesno u kući u Krnjači, iako dele i krevete i krevece. Ima ih sedmoro, a dve prosečne plate.

Maja Gaćeša, četvorke
foto: Printscreen/RTS

Inače, na društvenim mrežama pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći za porodicu Gaćeša. Pomoć se može uplatiti na broj tekućeg računa 160-5100103544052-52. Porodici su u ovom trenutku potrebne pelene i dohrana. Kako devojčice rastu, obroci će biti sve veći i povećavaće se količina dohrane.

Vesna Vidović

Grad porodici isplaćuje pomoć

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović rekla je juče da je do danas porodici Gaćeša isplaćena novčana pomoć od 630.840 dinara, prenosi Beoinfo. Precizirala je da je do današnjeg dana porodici Gaćeša na ime gradskih prava uplaćeno 120.000 dinara, a preko Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu još 510.840 dinara.

- Ovoj porodici su od Grada Beograda dosad obezbeđena ukupna novčana sredstva od 630.840 dinara. Ovim su aktuelno iscrpljene zakonske mogućnosti iz oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici s decom, jer postoje propisana ograničenja... Ipak, imamo razumevanja da je porodici neophodna i dodatna pomoć te će Grad nastojati da, koliko god je u njegovoj nadležnosti, podstakne filantrope i donatore da razmotre mogućnosti za pomoć porodici Gaćeša - navela je Vidovićeva i podsetila da mesečno, po osnovu gradskih i republičkih prava, porodica Gaćeša ostvaruje iznos od 64.311,72 dinara.

- Mi ne tražimo milostinju, već vetar u leđa za početak. Sve ostale troškove mi ćemo sami rešiti, kao što smo i dosad radili - kaže majka.

Kurir.rs/ I. O.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track