JELICA JE IZ DVE TRUDNOĆE RODILA DVA PARA BLIZANACA, I TO ISTOG POLA! Ovo se dešava jednom u 700.000 slučajeva (FOTO)
Iz dve trudnoće rodila dva para blizanaca, i to istog pola!, Foto: Privatna Arhiva

SREĆNI

JELICA JE IZ DVE TRUDNOĆE RODILA DVA PARA BLIZANACA, I TO ISTOG POLA! Ovo se dešava jednom u 700.000 slučajeva (FOTO)

Društvo -

Imala sam osećaj da sam prava atrakcija u bolnici. Svi odreda su iskreno bili oduševljeni, priča Jelica Trajković, koja je sa Urošem i Stefanom u subotu stigla kući, gde su ih čekali tata Miloš i braća Viktor i Pavle

Pre četiri godine sam na svet donela dva zdrava dečaka blizanca Viktora i Pavla, a sada u drugoj trudnoći sam rodila još dva mališana Uroša i Stefana, kaže za Kurir ponosna mama Jelica Trajković (29) iz naselja Ančiki kod Leskovca.

I obe trudnoće desile su se prirodnim začećem!

Ginekolozi navode da su ovakvi slučajevi veoma retki, te da se rađanje dva para blizanaca istog pola događa jednom u 700.000 trudnoća.

Dve trudnoće dva para blizanaca, blizanci, trudnoća
foto: Privatna Arhiva

- Nakon prvog porođaja sam mislila da više nikada neću rađati. Tada sam rodila muške blizance u 35. nedelji i imala sam velikih problema. Bila sam na carskom rezu. Međutim, kako su oni rasli, suprug Miloš, koji je vojno lice, i ja smo imali sve veću želju da dobijemo i treće dete. Moja velika želja je bila da to bude devojčica - priča nam ushićeno mama Jelica.

- Nismo mogli ni da sanjamo da ćemo opet dobiti blizance, i to - dečake. Kada smo otišli kod lekara, rekli su mi: "Pa vi opet imate dva ploda!", a ja sam ostala šokirana. Svi su me čudno gledali kada se saznao pol beba. Tada sam imala osećaj da sam prava atrakcija u bolnici.

Dve trudnoće dva para blizanaca, blizanci, trudnoća
foto: Privatna Arhiva

Svi su pitali da li su bebe dobijene vantelesnom oplodnjom ili prirodno. I svi odreda su iskreno bili oduševljeni. Lekari su mi pričali da je to prava retkost, čak jedan slučaj u 700.000 trudnoća. Ona navodi i da je drugu trudnoću dosta bolje podnela jer je bila spremna i znala je šta je čeka.

- Sinovi su mi stalno ljubili stomačić i prizivali braću. I ovog puta sam se porodila carskim rezom, i to na veliki praznik Preobraženje, a mališani su nekoliko dana bili u inkubatoru. U subotu smo izašli iz bolnice - kaže Jelica.

Dve trudnoće dva para blizanaca, blizanci, trudnoća
foto: Privatna Arhiva

- Zbunjena san i srećna u isto vreme, a suprug je oduševljen, preponosan jer ima četvoricu sinova koji će jednog dana verovatno krenuti tatinim stopama.

Mislim da je ovo nadoknada od Boga, jer smo bili u vezi od 2008. i nismo imali dece. Ja sam porasla bez oca i u životu mi je uvek falila ta očinska figura, a sada kraj sebe imam petoricu muškaraca. Ističe i da je spremna za najvažniju životnu ulogu po drugi put.

- S prvim blizancima je u početku bilo teško, tu su bile neprospavane noći, samo sat vremena mirnog sna u krevetu, navijanje alarma kada ko treba da jede, da se presvuče. Čak sam u početku morala i da ih obeležavam jer su bili isti. Sve to me čeka opet, ali sam spremna. Kada su se rodili, znam da je bilo veliko slavlje u kući. Slavilo se tri dana, još toliko ćemo slaviti i sada. Da ovakvi slučajevi zaista jesu retki, potvrđuje za Kurir i ginekolog prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK "Narodni front".

Ana Mitrović Jovanović
Ana Mitrović Jovanovićfoto: Kurir Tv

- Ovakvi primeri su retkost u opštoj populaciji, ali se dešavaju, kao što to vidimo iz ovog primera. Njihova učestalost jeste veća kod parova koji su u postupku vantelesnog oplodnje. Ne mislim samo na situacije kada im vratimo dva embriona nego je kod tih parova veća učestalost da se jedan vraćeni embrion podeli, pa imamo blizance - kaže prof. dr Mitrović Jovanović.

- U praksi sam imala zanimljivo iskustvo, isto kao i kod ovog primera. Par je imao dva puta po dva dečaka i kada su se rastali, a muž zasnovao novu porodicu, dobio je i sa novom ženom blizanace muškog pola.

Aleksandra Kocić

Bonus video:

02:55

BLIZANCI IZ NIŠA SA 16 GODINA GENIJALCI! Napravili robota MIROSLAVA, a otkrili su nam i zašto se tako zove! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track