05:33

MILICE, DA LI STE UDATI? Pripadnica LGBT zajednice šokirala Zavetnicu usred živog programa na KURIR TV

evroprajd

MILICE, DA LI STE UDATI? Pripadnica LGBT zajednice šokirala Zavetnicu usred programa na Kurir TV: OVAKAV ODGOVOR NIJE OČEKIVALA

Društvo -

Ana Petrović, koordinatorka za zagovaranje Udruženja "Da se zna" I narodna poslanica Milica Đurđević Stamenkovski imali su raspravu na Kurir TV oko održavanja Europrajda u kojoj je došlo do velikog okršaja.

Veliko interesovanje izazvala je najava da će se ovogodišnja parada ponosa "Europrajd" održati sa gostima iz inostranstva. Međutim, nakon svega odlučeno da ipak u teškom momentu za našu zemlju, šetnje tokom ove manifestacije ipak neće biti. Ovo je dovelo do negodovanja pripadnika LGBT zajednice.

Većina pripadnika LGBT populacije kao i sami organizatori žele više tolerancije, ljubav i harmoniju, kako stučnjaci procenjuju oni su sada pokazali upravo suprotno. Nakon što je saopšteno da će parada biti otkazana, odnosno odložena, predstavnici LGBT populacije pozvali su sve evropske institucije da reaguju i kazne Srbiju zbog takve odluke.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Petrović je navela da će nedelja Prajda biti održana i da joj je čudno kako država može da zabrani Europrajd.

- U ovom trenutku pominje se samo konkretno zabrana šetnje, iako mi nismo dobili nikakvo obrazloženje da je nešto nebezbedno. Naravno i dalje će postojati Prajd week odnosno nedelja koja prethodi šetnji. Za vreme nje biće brojne manifestacije i koncerti - rekla je Petrović.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

- Zabranjuje se ono što jeste javna demonstracija i što ugrožava javnu bezbednost i javni moral. Sve ostale aktivnosti koje su zatvorenog tipa i ne ugrožavaju osećanja većinskog stanovništva koji je defakto protiv takve šetnje, biće dozvoljene - rekao je narodna poslanica.

- Ne bih se složila da Prajd podržava celokupna LGBT zajednica, mislim da je to izvučeno iz konteksta. Korišćen je mnogo manje da promovišu nečija prava, a mnogo više da vređaju osećanja većinskog stanovništva u Srbiji. Podsetiću, imali smo bezprizorne situacije kada su lica muškog pola oblačila srpsku tradicionalnu nošnju i igrala oko šipke ispod šatora. Od strane istih tih lica nošene su i mantije sveštenika SPC, pa smo imali situaciju da su pogrdni sadržaji izricani o patrijarhu. Slate su poruke sa tih šetnji da Kosovo nije Srbija, već država - rekao je narodna poslanica.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

Sa ovi konstatacijama nije se složila njena sagovornica.

- Pustite nas da pričamo šta hoćemo na toj paradi da postignemo. Zanimljivo je kako ste se osvrnuli na sve ono što mi nismo od vulgarizma ili nečega što mi jesmo odnosno građani drugog reda u zemlji gde imamo iste obaveze, ali manja prava. Pričate s majkom 9-godišnje ćerke kojoj ne znam kako da objasnim zašto nam sve ovo brane - rekla je Petrović.

Poslanica stranke Zavetnici pojasnila je voditeljima Olji Lazarević i Vladimiru Karalejiću šta je želela da kaže.

- Nisam stekla utisak da sam ijednom rečju ugrozila vaše pravo ili dostojanstvo, niti da vaša ćerka i vi budete ugroženi. Ja ovde nisam govorila o vama nego o jednoj manifestaciji i ideologiji koja se promoviše pod izgovorom i plaštom borbe za ljudska prava. Vi pored toga što ste pripadnik LGBT populacije ste još nešto u ovom društvu. Učestvujete u medijskom prostoru i debatama. Mnogo veću diskriminaciju vidim nad radnicima i poljoprivrednicima - rekao je narodna poslanica.

Kurir Televizija
foto: Kurir televizija

- Da li ste udati Milice? Da li nasleđujete svog partnera odnosno da li ga nasleđujete sa zajedničkom imovinom - upitala je Petrović.

- Ne možete vi moj brak da izjednačavate sa time. Brak je po ustavu Srbije zajednica muškarca i žene - rekao je narodna poslanica.

Pogledajte ostatak rasprave u videu ispod:

05:33

MILICE, DA LI STE UDATI? Pripadnica LGBT zajednice šokirala Zavetnicu usred živog programa na KURIR TV

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:58

Predrag Azdejković o problemima LGBT zajednice: Želim da se oženim, nas niko ne pita zašto šetamo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track