SKANDAL S CIGANČETOM U LEKTIRI ZA 3. RAZRED DIGAO SRBIJU NA NOGE! Evo šta je izdavač zbog toga uradio!
Foto: Printscreen

diskriminatorna pitalica

SKANDAL S CIGANČETOM U LEKTIRI ZA 3. RAZRED DIGAO SRBIJU NA NOGE! Evo šta je izdavač zbog toga uradio!

Društvo -

Na­kon bur­nog re­a­go­va­nja po­kre­ta Opre Ro­ma Sr­bi­ja zbog pi­ta­li­ce u ko­joj se po­mi­nje Ci­gan­če u lek­ti­ri za tre­ći raz­red osnov­ne ško­le u iz­da­nju ku­će "Klet”, i pre ne­go što je po­ve­re­nik za za­šti­tu rod­ne rav­no­prav­no­sti oce­nio da li je ta­kav sa­dr­žaj lek­ti­re "spo­ran jer pod­sti­če dis­kri­mi­na­ci­ju”, ka­ko tvr­de ak­ti­vi­sti po­me­nu­tog po­kre­ta, iz­da­vač lek­ti­re od­lu­čio je da na­rod­nu pi­ta­li­cu zbog ko­je se da­ni­ma vo­di de­ba­ta u jav­no­sti iz­ba­ci iz zbir­ke „Na­rod­ne umo­tvo­ri­ne la­ke za đa­ke tre­ća­ke” i za­me­ni je no­vim umo­tvo­ri­na­ma.

- Jed­na pi­ta­li­ca us­pe­la je da po­dig­ne na no­ge do­ma­ću jav­nost zbog če­ga, uz iz­vi­nje­nje ko­je još jed­nom upu­ću­je­mo rom­skoj na­ci­o­nal­noj za­jed­ni­ci što smo tim oda­bi­rom po­vre­di­li nji­ho­va ose­ća­nja, ima­mo po­tre­bu da uka­že­mo na ne­ko­li­ko va­žnih či­nje­ni­ca. Naj­pre, taj iz­raz ni­je upo­tre­bljen pr­vi put ni­ti sa­mo u ovoj lek­ti­ri, već se na­la­zi u li­te­ra­tu­ri ko­ja pred­sta­vlja po­u­zda­ni iz­vor za pri­pre­mu udž­be­nič­kih iz­da­nja, po­put lek­ti­re - na­vo­di se u sa­op­šte­nju IK "Klet”.

Romsko dete u udžbeniku
foto: Printscreen

Za­tim se po­ja­šnja­va da se pi­ta­li­ca oko ko­je se di­gla bu­ra, a ko­ja gla­si: "Pi­ta­lo Ci­gan­če maj­ku: - Ko­ji je dan naj­du­lji u go­di­ni? - Oni kad se če­ka ve­če­ra bez ruč­ka.", mo­že pro­na­ći i u "An­to­lo­gi­ji go­vor­nih na­rod­nih umo­tvo­ri­na” u iz­da­nji­ma Ma­ti­ce srp­ske i Srp­ske knji­žev­ne za­dru­ge iz 1972. go­di­ne, kao i u de­lu "Od ka­ko se ze­mlja ohla­di­la” (pro­zni ob­li­ci srp­ske na­rod­ne knji­žev­no­sti i ma­le fol­klor­ne for­me), u iz­da­nju Za­vo­da za udž­be­ni­ke i na­stav­na sred­stva iz 1997. go­di­ne.

− Knji­ga "Na­rod­ne umo­tvo­ri­ne la­ke za đa­ke tre­ća­ke” sa­dr­ži iz­bor na­rod­nih br­za­li­ca, raz­bra­ja­li­ca, za­go­net­ki, pi­ta­li­ca i po­slo­vi­ca pri­me­re­nih uz­ra­stu uče­ni­ka i pre­u­ze­tih u auten­tič­nom ob­li­ku iz re­le­vant­nih zbir­ki i an­to­lo­gi­ja usme­nog stva­ra­la­štva. Kri­te­ri­jum za iz­bor krat­kih usme­nih for­mi u lek­ti­ri za­sni­vao se na auten­tič­no­sti gra­đe, nji­ho­voj pri­me­re­no­sti uz­ra­stu uče­ni­ka, te­mat­skoj ra­zno­vr­sno­sti i po­uč­no­sti. Oda­bra­ni pri­me­ri pru­ža­ju mo­guć­nost uče­ni­ci­ma da uve­žba­ju iz­go­vor br­za­li­ca i raz­bra­ja­li­ca, raz­u­me­ju pre­ne­se­na zna­če­nja za­go­net­ki, bo­ga­te reč­nik, uoča­va­ju bit­ne po­je­di­no­sti, oso­bi­ne, po­stup­ke li­ko­va i raz­u­me­ju po­en­tu u pi­ta­li­ca­ma - ob­ja­šnja­va se u sa­op­šte­nju IK "Klet”, ko­je pot­pi­su­je dr Na­ta­ša Sta­ni­sa­vlje­vić Šo­šo, autor lek­ti­re "Na­rod­ne umo­tvo­ri­ne la­ke za đa­ke tre­ća­ke".

Is­ti­če se da je na­me­ra autor­ke bi­la da omo­gu­ći uče­ni­ci­ma da pro­mi­šlja­ju o si­ro­ma­štvu iz raz­li­či­tih po­zi­ci­ja, ali da će spor­na pi­ta­li­ca, upr­kos či­nje­ni­ci da je auten­tič­na i pre­u­ze­ta iz re­le­vant­nih iz­vo­ra, u sle­de­ćem iz­da­nju bi­ti za­me­nje­na no­vom, ko­ja ob­ra­đu­je istu te­mu - dru­štve­ni pro­blem si­ro­ma­štva.

− Po­e­mu "Ci­ga­ni", Alek­san­dra Ser­ge­je­vi­ča Pu­ški­na i zbir­ku pe­sa­ma "Ci­gan­ski ro­man­se­ro" Fe­de­ri­ka Gar­si­je Lor­ke, uče­ni­ci go­di­na­ma una­zad ob­ra­đu­ju u škol­skim klu­pa­ma, a da do­sad ni­jed­nom ni­smo ima­li pri­li­ku da ču­je­mo da je reč o dis­kri­mi­na­ci­ji ili oma­lo­va­ža­va­nju rom­ske na­ci­o­nal­ne za­jed­ni­ce. Slič­no se mo­že re­ći i za pe­smu Jo­va­na Jo­va­no­vi­ća Zma­ja "Ci­ga­nin hva­li svo­ga ko­nja”, kao i mno­ga dru­ga knji­žev­na i umet­nič­ka de­la ko­ja u svom na­zi­vu ili tek­stu sa­dr­že spor­nu reč − za­klju­ču­je se u sa­op­šte­nju.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track