IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Srpski studenti se dosetili kako da zarade: Prodaju spermu za 100 evra?!
Foto: Shuterstock

BIZNIS

IMA POSLA KO HOĆE DA RADI! Srpski studenti se dosetili kako da zarade: Prodaju spermu za 100 evra?!

Društvo -

Ogroman je rizik uzeti semenu tečnost od nepoznatog donora, bez detaljne kontrole, jer je genetika u 90 odsto slučajeva kriva za razna oboljenja, objasnio je ovaj specijalista ginekologije i akušerstva

Vest da uvozimo spermu iz Španije neke je obradovala, druge uznemirila i, kako to obično biva, otvorila mnoge druge teme.

U Srbiji mnogi mladi bračni parovi imaju problema sa sterilitetom i njima je najvažnije da su dobili novu šansu za roditeljstvo. Dežurne kritičare užasava pomisao da pokolenja Srba koja će se roditi zahvaljujući „tamo nekim Špancima“ neće imati ništa srpsko, osim imena i prezimena. Još jezivije je što je opet isplivala na površinu činjenica da postoji crno tržište sperme.

Spermatozoidi, Sperma
foto: Profimedia

- Još pre petnaestak godina studenti su prodavali spermu za 50 do 100 evra. Reč je bila o jednom ejakulatu, a količina se meri u kubicima. Naravno, koliko će sperme biti, zavisilo je od toga da li je donor pre toga danima apstinirao ili je u kliniku došao s ulice - objasnio je za Alo! dr Dušan Protić, specijalista ginekologije i akušerstva, koji je veći deo radnog staža proveo u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Osim nelegalne trgovine, uzimanje sperme od nepoznatog davaoca, bez detaljnih kontrola, prema rečima dr Protića, nosi ogromne rizike po dete.

- Sve češće se javljaju razne bolesti dece, što i ne čudi, jer genetika je kriva i za 90 odsto oboljenja. Ranije su se mladi venčavali tako što su ih upoznavale provodadžike koje su sve znale i o njemu i o njoj, ili su se babe prethodno raspitale da li su imali ludu tetku ili se u nekom kolenu desio suicid. Danas ne znaju ni ko im je svekar, ni ko je tašta - istakao je dr Protić, i dodao da donori spermu prodaju u dogovoru s privatnim klinikama.

- To samo tako može da se radi. Reč je o nemoralnim kolegama koji zloupotrebljavaju nečiju nesreću, odnosno ogromnu želju za potomstvom. Još gore mahinacije dešavaju se na klinikama za veštačku oplodnju, kakvu su, na primer, u Pragu otvorili naši lekari. Znam za slučajeve da su ženama uzimali po pet, šest jajnih ćelija, svaku bi oplodili, a njima su samo jednu ugrađivali, za ostale su im govorili da su propale. U stvari, prodavali su ih drugim parovima za desetine hiljada evra. To je jezivo - naveo je dr Protić, koji ima 76 godina a i dalje radi.

Spermatozoidi, Sperma, Jajna Celija

- Kad proradi taj nagon za roditeljstvom, ljudi ne biraju sredstva da dođu do cilja. Mojim kolegama pacijentkinje su se poveravale da im je u stvaranju potomstva pomagao neki „dobrovoljac“, o čemu muž ništa nije znao - rekao je sagovornik Alo! i podsetio da postoji još jedna opcija da se ovaj veliki problem reši.

- Država bi mogla da ublaži proceduru usvajanja dece. Srpska deca treba da ostanu u Srbiji, a ne da ih usvajaju parovi iz inostranstva. To je rešenje, a ne uvoz španske sperme - poručio je dr Protić, i dodao da smo mi Balkanci previše patrijarhalni kad je reč o donaciji organa.

- Nemamo naviku ni da kad nam neko blizak premine poklonimo njegove organe, a kamoli spermu - zaključio je dr Protić!

Nemački doktor pacijentkinjama napravio 400 dece

- Pre dvadesetak godina desio se strašan slučaj. Lekar u Nemačkoj je svojom spermom oplodio 400 žena. I to se otkrilo pukim slučajem kada je dvoje trebalo da se venča, pa se ispostavilo da su brat i sestra - rekao je dr Protić.

- Za kupovinu ćelija iz inostranstva prijavio se 51 par, od toga za 32 para potrebne su jajne ćelije, a njih 19 tražilo je spermatozoide. Svi oni dobiće priliku da biraju jednu od 19 bolnica u Srbiji, u kojoj će, o trošku države, pokušati da se ostvare kao roditelji - izjavio je nedavno Predrag Sazdanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, i objasnio kako će izgledati postupak.

- Parovi kojima je neophodna donacija javljaju se u Nacionalnu banku reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona, u kojoj će svi biti zavedeni. Potom, biraju u kojoj klinici će se obaviti procedura. Oni će plaćati trebovanje reproduktivnih ćelija, ali će procedura biti besplatna, tačnije radiće se o trošku zdravstvenog osiguranja.

Kurir.rs/ Alo

Bonus video:

01:30

GUŽVA NA PUNKTU: Studenti počeli da se masovno vakcinišu zbog KOVID PROPUSNICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja