RESPIRATORNE INFEKCIJE KOSE BEOGRAĐANE: Za nedelju dana još 11.000 obolelih! U OVOJ STAROSNOJ GRUPI JE NAJGORA SITUACIJA (TABELA)
Foto: Shutterstock

Nije korona jedini virus koji hara

RESPIRATORNE INFEKCIJE KOSE BEOGRAĐANE: Za nedelju dana još 11.000 obolelih! U OVOJ STAROSNOJ GRUPI JE NAJGORA SITUACIJA (TABELA)

Društvo -

Akutne respiratorne infekcije koje nisu kovid još se šire Beogradom, a registrovane su kod 11.000 stanovnika prestonice minule nedelje, što je za 15% više nego u nedelji pre te. Polovina pacijenata s tom dijagnozom su školarci, kako je i očekivano, koji su u odnosu na pretprošlu nedelju zabeležili i najveći skok inficiranih.

Broj Beograđana kojima su registrovane akutne respiratorne infekcije minule nedelje je 11.002, pokazuju podaci koje je Kurir dobio u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, što je skok od tačno 15,08 odsto u odnosu na nedelju pre, kada je bilo potvrđenih 9.560 slučajeva. Najviše inficiranih je među Beograđanima predškolskog i školskog uzrasta, starosti od pet do 19 godina - 5.087, što je gotovo polovina od ukupnog broja inficiranih.

respiratorne infekcije
foto: Kurir

Sledi radno sposobno stanovništvo, starosti od 20 do 64 godine, kojih je 3.007 imalo akutnu respiratornu infekciju minule nedelje. Sledeći su deca do četiri godine, a najstariji stanovnici prestonice se i dalje najbolje čuvaju u sezoni respiratornih infekcija, ali i pandemiji kovida, njih je 6,23% bilo minule nedelje u ukupnom broju s ovim infekcijama, iliti 685.

Stanovnici Beograda imali su neki od simptoma karakterističnih za ove infekcije, ali i ovo doba godine - povišenu temperaturu, bol u grlu, kijanje, kašljanje, curenje iz nosa... A nisu zvanično imali kovid.

J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track