01:57

STRUČNI SAVETI KAKO DA NAJBOLJE REAGUJETE AKO VAM DETE IMA GUŠENJE! Astma postaje sve češća, KORISNI SAVETI ZA LEČENJE!

važno

MAJKA GLEDALA KAKO JOJ SE DETE GUŠI! Pulmolog savetuje kako roditelji treba da reaguju u slučaju napada astme: OVO JE PRESUDNO

Društvo -

Pre nekoliko dana u centru Beograda pripadnici policije pritekli su u pomoć majci sa detetom sa 11-ogodišnjim detetom koje je imalo težak napad astme. Policija je prevezla majku i dete u bolnicu.

S obzirom na to da žena nije znala kako da pomogne detetu, dr Saša Milićević je obrazložio kako se treba postaviti ako dete ima napad gušenja.

pedijatar Saša Milićević
foto: Kurir TV

- To je jedno od najdramatičnijih situacija u medicini. Zaista deluje dramatično kada roditelji razmišljaju da li će dete da se uguši ili ne. Ako primetite da dete otežano diše, ako svira u plućima, ako iz nekog razloga ima upalu astme, bez obzira da li je to sa nekog rođendana, pa se tamo pušilo, promena vremena ili da je bilo u sredini sa mnogo prašine, treblo bi mu dati inhalaciju - rekao je Saša Milićević rekao novinaru Kurira Saši Dobrijeviću.

- Većina roditelja imaju inhalator sa obzirom da je astma postala jedna od najčešćih bolesti. Najvažnije je dati nešto iz grupe lekova koji šire disajne puteve, tkz. bronhodilatatora. Ne treba paničiti, već se treba javiti najbližem pedijatru. Detetu treba dati čaj, jer on širi disajne puteve i staviti ga u sedeći položaj, najbolje da bude malo nagnuto ka napred. Ako nemate inhalator pri ruci, može se dati lek u obliku sirupa iz grupe bronhodilatatora - savetovao je dr Saša Milićević

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:21

FRAPANTNO! Oko 50 miliona ljudi širom planete oboleće od ASTME, a glavni okidač je STRES (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja