06:32

EVO KAKO SE KORISTE PODACI OD POPISA Macura objasnila šta je problematično u popisu: JEDNA STVAR POSEBNO BRINE

kurir televizija

EVO KAKO SE KORISTE PODACI SA POPISA! Macura objasnila šta je problematično u celoj stvari: JEDNA STVAR POSEBNO BRINE

Društvo -

Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon" istakla je da postoji samo jedan problem kada je popis u pitanju, a to je što se ne bave ekonomskim pitanjima, što bi mnogo olakšalo kada je reč o pomoći trudnicama.

Ona je istakla da ne postoji ni najmanji razlog da se narod plaši da će lični podaci biti zloupotrebljeni, jer se u popisu gleda globalna slika, a ne pojedinačna.

- Volela bih da se stvori atmosfera u našem društvu stvori jedna normalna atmosfera, gde ljudi neće odbijati da daju svoje podatke. Važno je da bude što veći odziv građana. Postoji neka individualna odgovornost koja se očekuje od svakog on dnas - kaže Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon" i dodaje:

Tatjana Macura
foto: Kurir televizija

- To nisu podaci koji ne mogu da se nađu o pojedincu. Nisu to tajni podaci - istakla je Macura.

Postoji zakon koji je donet, a vezan je za to da su ti podaci koje damo popisivačima potpuno sigurni.

- Na kraju će se ti podaci koristiti zbirno, a ne pojedinačno. Ja imam problem sa pitanjima koja su usmerena na ekonomsku aktivnost. Potpuno su izuzeta pitanja koja su kategorija onih lica koja su angažovana pod ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a to nama predstavlja problem kada je zaštita trudnica, koje rade na svakakvim poslovima u pitanju - kaže Macura.

Tatjana Macura
foto: Kurir televizija

Mi svake godine imamo statistiku preminulih i živorođenih i na ovom popisu ćemo sigurno zaključiti da nas ima mnogo manje nego što nas je bilo pre jedanaest godina, istakla je Macura.

- To je alarmantan podatak, povećava se broj onih koji su i ekonomski nekativni, kao i oni koji su se odselili iz zemlje. Prisutne su i unutrašnje migracije. Društvene mreže su medij bez kontrole, tu može da se pročita sve i svašta, pa je važno da apelujemo i na bezbednost popisivača - kaže Macura.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja