01:50

GRAĐANI SE PLAŠE POPISA Toškić Cvetinović: odziv na popis presudan za funkcionisanje države KO NE UČESTVUJE NEMA PRAVO DA SE ŽALI

kurir tv

GRAĐANI ZBOG OVOGA NEĆE NA POPIS?! Toškić Cvetinović za Kurir TV upozorila: Ako odbijete učešće, svaka vaša zamerka GUBI ZNAČAJ

Društvo -

U subotu 8. oktobra u 8 časova počinje popis stanovništva u Srbiji, što je kod građana izazvalo veliku bojazan.

O važnosti redovnog popisa stanovništva koji se obavlja svakih 10 godina, govorila je gošća emisije Puls Srbije na Kurir televiziji, Ana Toškić Cvetinović iz organizacije "Partneri Srbija".

Na pitanje zašto popis stanovništva kod značajnog broja građana izaziva negodovanje, ona je odgovorila da je glavni uzrok tome nedostatak objašnjenja zbog čega je popis stanovništva važan za državu i njene građane.

Popis 1
foto: Kurir televizija

- Popis stanovništva omogućava sistemu da dobro funkcionište; da planira raspodelu budžeta, raspolaže podacima o natalitetu i vodi populacionu politiku, planira izgradnju škola, organizuje tržište rada i izborni sistem, osmišljava mere za manjinske etničke grupe i td. - objasnila je Tošić Cvetinović.

Ona je dodala da funkcionalnost i efikasnost sistema u velikoj meri zavise od raspolaganja podacima koji se prikupljaju na popisu i da zamerke građana na greške sistema gube legitimitet, ukoliko se učešće na popisu odbije.

popis, popisnica
foto: Printscreen, Marina Lopičić

Kao dodatni razlog straha od učešća na popisu stanovništva Tošić Cvetinović je navela nepoverenje građana prema institucijama sistema u Srbiji koje je dodatno pogoršano tokom pandemije kovida 19.

- Građani nisu u obavezi da odgovaraju na pitatanja koja nisu predeviđena procedurom, a u okviru predviđenih 69 pitanja nisu dužni da odgovaraju na pitanja o nacionalnoj i verskoj pripadnosti - rekla je Tošić Cvetinović

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track