SRAMAN POTEZ TURISTIČKE AGENCIJE: Da bi zaradili pare, obmanjuju srpske turiste i šalju ih u krvoproliće u Iran!
Foto: EPA/Abedin Taherkenareh

BRUKA

SRAMAN POTEZ TURISTIČKE AGENCIJE: Da bi zaradili pare, obmanjuju srpske turiste i šalju ih u krvoproliće u Iran!

Društvo -

Najmanje 76 demonstranata je ubijeno tokom 11 dana nemira, a iz agencije QLT Travel klub tvrde da je sve mirno i da su snimci i fotografije u medijima od pre nekoliko godina

Turistička agencija QLT Travel klub srpskim turistima nudi devetodnevni odmor u Iranu, i to u jeku krvavih nemira, ubeđujući ih da su slike i snimci protesta na ulicama lažni i od pre nekoliko godina!

Svesno rizikuju bezbednost putnika da bi zaradili, jer aranžman košta 2.190 evra, a polazak je 18. oktobra.

Svoju ponudu promovišu i na Fejsbuk stranici, gde je jedan pratilac upitao da li znaju šta se dešava u toj zemlji.

Iran, Turisti, turistička agencija
foto: Printskrin/Facebook

- Ne znam koliko ste u toku, ali je tamo građanski rat - napisao je, na šta je agencija odgovorila:

- Poštovani, hvala vam na informaciji, apsolutno smo u toku sa dešavanjima u Iranu i konstantno na vezi sa partnerima i prijateljima tamo. Poslednja informacija od pre pet minuta je da protesta u velikim gradovima nema već danima. Da su protesti samo u manjim mestima, ali da će i to biti završeno kroz koji dan. Nikakvog rata nema, nikakvog pucanja na ljude nema, internet nije ugašen, jer vodimo razgovore onlajn, a kadrovi nasilja plasirani u medijima su kadrovi od pre nekoliko godina. Bezbednost naših klijenata nam je na prvom mestu.

Sve to su napisali uprkos činjenici da su najmanje 76 demonstranata ubile iranske snage bezbednosti tokom 11 dana nemira, koji su izbili kad je Mahsa Amini (22) preminula nakon što ju je brutalno pretukla verska policija, koja ju je privela zbog nenošenja hidžaba! Njena porodica tvrdi da su je policajci tukli pendrekom po glavi i njenom glavom udarali o vrata svog vozila! Uhapšeno je više od 1.500 ljudi.

Iran, Mahsa Amini, devojka sa konjskim repom
foto: Printscreen/Twitter

Nemiri u 80 gradova

Ujedinjene nacije su upozorile tamošnje vlasti da poštuju prava građana na mirne proteste. Nemiri su izbili u više od 80 gradova, među kojima je i prestonica Teheran, a policija koristi bojevu municiju, gumene metke i suzavac u obračunu s demonstrantima. Žene u Iranu skidaju marame i šišaju kosu kako bi izrazile svoj revolt, a iranski poslanik Mahmud Nabavijan ih je nazvao prostitutkama. Predsednik Ebrahim Raisi obećao je da će se „odlučno razračunati“ s protestantima.

I u takvoj atmosferi, turistička agencija QLT Travel klab bi da vodi srpske turiste u Iran, tvrdeći, ponavljamo, da je tamo bezbedno i da se sve što ovih dana vidimo u medijima zapravo ne dešava te da su to snimci iz nekog ranijeg perioda!

Iran, protesti
foto: AP

Marko Milićević, prodžekt menažer agencije QLT Travel klab, tvrdi da nisu oni baš tako mislili kao što su napisali i kaže za Kurir da su predstavnici agencije u stalnom kontaktu sa Ambasadom Irana u Beogradu, sa Ambasadom Srbije u Teheranu i s njihovim partnerima u Iranu:

- Nama je žao što je došlo do ovoga, jer taj komentar koji je napisan je pogrešno formulisan, izveden je iz konteksta i loše protumačen. Mi ne možemo da tvrdimo da je to tako. Osuđujemo svaku vrstu nasilja i žao nam je što se ovo dešava u Iranu, jer Iran je jedna divna zemlja. Taj aranžman je objavljen pre nekoliko meseci i niko nije mogao da zna da će se nešto desiti. Nama je bezbednost putnika na prvom mestu. Na osnovu informacija koje budemo dobijali u narednom periodu donećemo odluku da li će pomenuti aranžman biti realizovan ili ne. U slučaju da se otkaže putovanje, turistima će novac biti vraćen ili će moći da izaberu neki drugi aranžman.

Dejan Gavrilović

Maksimalno neodgovorno

Dejan Gavrilović
foto: Kurir Televizija

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva smatra da je maksimalno neodgovorno za jednu agenciju da joj je želja za zaradom ispred svega:

- Jasno je da u Iranu postoje scene nasilja, niko ne može da kaže da je ratna zona, ali niko i ne zna da li može da eskalira. To što je agencija uradila je neozbiljno i to je ozbiljno ugrožavanje bezbednosti putnika. Vidi se da se dešavaju nemiri, protesti, vidimo mrtve na ulicama... Agencija bi takvo putovanje trebalo da odloži bar dok se sve tamo ne smiri.

Naslovna 09.29.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

01:50

TURISTIČKE AGENCIJE SU DUŽNE DA DAJU ZAMENSKE VAUČERE! Lainović: Ukoliko ne iskoristite vaučer, novac mora da vam bude vraćen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja